Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta, mik a koronavírusos betegek első tünetei. 

A Szent László Kórház infektológus főorvosa, dr. Szlávik János az RTL-nek adott interjújában számolt be a koronavírus-fertőzés helyzetéről, és arról, többnyire mik a megbetegedés első tünetei. 

Dr. Szlávik János infektológusfotó: Talán Csaba

"A súlyos koronavírusos fertőzések 85-90 százalékban lázzal járnak. Az enyhébb esetekben el tudom képzelni, hogy az illető akár láztalanul esik át a fertőzésen, de hangsúlyozom, ez többnyire a fiatal egészségesekre, sőt a kisgyerekekre jellemző. Az elmúlt hetekben nagyon sok beteg számolt be arról, hogy már az első tünet a szaglás, később az ízérzésnek az elvesztése volt, úgyhogy ha egy beteg ilyen tünetekkel jelentkezik, akkor szinte azonnal koronavírus-fertőzésre gyanakszunk" - mondta. 

"Szerencsére a súlyos esetek lezajlása után is az illetők szinte maradványtünetek nélkül gyógyulnak. Pláne az enyhe, tünetmentes esetekben, szinte semmilyen maradványtünet nem marad" – mondta.
Hozzátette, az idősebb betegeknél várható az, hogy egy-két szervrendszerük nem fog ugyanúgy működni, mint a koronavírus-fertőzés előtt.
A statisztikák szerint egy fertőzött két-három embernek adja át a vírust, de vannak úgynevezett szuperterjesztők, ami azt jelenti, hogy ő a váladékaival akár 100 másik embert is meg tud fertőzni. Ezt láttuk a dél-koreai templomban. Senkiről nem tudjuk megmondani, hogy ki a szuperterjesztő, és azt sem, ha valaki valamilyen oknál fogva nem kapja el a fertőzést" - árulta el.

A doktorúr gyanítja, hogy a következő hetekben felgyorsul majd a betegség, és a csoportos fertőzésből át fogunk jutni a tömeges fertőzések szakaszába.