Kádár-korszak, Szovjetunió – Ezek a témák voltak a töri érettségin

Forrás: MTI/Beliczay László -
iskola történelem érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán írják a diákok a történelem érettségit. Kiderült, idén milyen feladatokat kellett megoldaniuk: Mátyás király külpolitikája és a Kádár-korszak is szerepel közöttük.

A középszintű írásbeli történelem érettségi két nagy részből áll, de a vizsgázók a 180 percet tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között. Idén a hidegháborúval, az ipari forradalommal vagy éppen a magyarországi romák helyzetével kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak. De a Numerus clausus-ban és törvény elfogadása előtti vitában is otthon kellett lenniük.
A Eduline által megkérdezett tanár szerint nem könnyűek a feladatok, mert néha komoly részletességet kívánnak meg.

A fotó illusztráció. Forrás: MTI/Beliczay László

Az első részben rövid válaszokat kell adni, ebből 12 feladat van, a második részben viszont esszét kell írni, különböző források alapján, például szöveg, kép, adatok vagy térkép segíthet. A témák többek között a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom voltak a kifejtős részben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.