Intenzív esőzés várható a Balatonnál, villámárvizek is kialakulhatnak

Fotó: Koncz Márton - Origo -
eső villámárvíz Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pénteken az esti óráktól intenzív csapadékhullás kezdődik a Balaton térségében, szombaton egyes területeken villámárvizek kialakulására is lehet számítani - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma az MTI-t.

Szombat estig a többnyire záporos vagy zivataros csapadék mennyisége főleg

a Balaton nyugati területein meghaladhatja a 60 millimétert is.

Ha az időjárás a számítások szerint alakul, akkor bármennyire is száraz a talaj, nem lesz képes befogadni a nagy tömegű esővizet, így egyes területeken, például keskenyebb völgyekben úgynevezett villámárvizek is kialakulhatnak.

Intenzív esőzés várható a Balatonnál, villámárvizek is kialakulhatnak - Képünk illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

A várható rendkívüli időjárás hátterében egy a mediterrán területekről a térség fölé sodródó, és itt kimélyülő ciklon áll. A ciklon viszonylag keskeny csatornában gyűjti össze a légköri nedvességet, és ennek a "légköri folyamnak" a mentén jön létre az intenzív csapadék. Ebből következik, hogy a csapadéksáv kis mértékű elmozdulása is jelentősen megváltoztathatja a lehullott csapadék térbeli eloszlását.

A ciklon szombati átvonulását követően vasárnap már csökken a felhőzet és legfeljebb kisebb záporok fordulnak elő a siófoki obszervatórium előrejelzése szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.