Elérte hazánkat az kaliforniai erdőtüzek füstje - Videó

Forrás: AFP
Forrás: AFP -
füst Amerika erdőtűz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnos már hazánk térségét is elérte az amerikai erdőtüzek füstje. 

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén tomboló erdőtüzek óriási pusztítást végeztek - a füstje már Magyarországot is elérte. Több felvételen is jól látható.

"A füstsávok jól kivehetőek voltak a szombat esti és a vasárnap reggeli műholdfelvételeken, de a felszínről is látható volt a füst jelenléte a felettünk lévő légkörben. Napkelte előtt kelet felé tekintve sárgás, a horiztonthoz közelebb barnás, vöröses sávokat lehetett megfigyelni. Fontos megjegyezni azonban, hogy a horizont feletti barnás, szürkés réteg, a légkör alsó 3 kilométer vastag rétegében felhalomozódó aeroszol részecskéknek köszönhetően jelenik meg.

Az anticiklonális időjárást jellemző gyenge légmozgás miatt ugyanis nem keveredik át megfelelően a felszínközeli légréteg. Az erdőtüzek füstje nagyobb magasságban, (a LIDAR mérések szerint) 6500 méter fölött utazik az erős magassági szelek szárnyán" - írja az Időkép.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.