Orbán Viktor elárulta, mikorra várható a korlátozások feloldása

Forrás: Orbán Viktor/Facebook -
korlátozás vakcina Orbán Viktor koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már a miniszterelnök is nehezen viseli a korlátozásokat, Orbán Viktor azonban elárulta, egyelőre az európai vakcina nem érkezik kellő gyorsasággal, ha így folytatódik, csak nyár végén, ősz elején várható a korlátozások feloldása, viszont a kínai oltóanyag elfogadása ezt megváltoztathatja. 

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott interjújában elmondta, eddig 105728 embert oltottak be hazánkban, az oltókapacitás sokkal nagyobb lenne, azonban az európai vakcinák lassú ütemben érkeznek.

"Míg a britek beoltottak a lakossága 4%-át, míg az EU-ban átlagosan 1% alatt. Nincs elég vakcina Európában, ami felveti azt a kérdést, hogy jó döntést hoztunk-e, a 27 miniszterelnök, akkor, amikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk. Amikor a válság van, a felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy lobogtatnánk ezeket a számokat, és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra irányítanánk, azt döntöttük el, hogy szerezzünk be vakcinát. Most arra fókuszál az operatív törzs, hogy hogyan szerezzünk orosz és kínai vakcinát. A kínai vakcina nagy mennyiségben elérhető, most arra van szükség, hogy a magyar egészségügyi hatóság néhány napon beül egyértelmű választ tudjon adni arra, hogy használható-e itthon az a vakcina" – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint a kínai vakcina elfogadásán múlhat a korlátozások feloldása. Forrás: Orbán Viktor/Facebook

"Az operatív törzs ülésén egyértelműen az hangzott el, hogy kisebb a kockázata az oltásnak, mint annak, hogy még várunk. Arra kérem a hatóságot, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban mondjanak A-t, vagy B-t, hogy lehet-e használni itthon a vakcinát. Több millió kínai vakcinát az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani akár néhány napon belül" – folytatta a miniszterlenök.

Orbán Viktor bevallotta, ő sem viseli jól a korlátozásokat, ám egyelőre ezekre még szükség lesz egy darabig, mivel így lehet biztosítani az alacsony fertőzöttséget. Ha a vakcina olyan ütemben érkezik, ahogy eddig, akkor csak nyár végén, ősz elején érjük el azt a beoltottsági szintet, ami lehetővé teszi a szigorítások enyhítését. Ám a kínai oltóanyag elfogadása felülírhatja ezt.

"Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, a kínai vakcina is megjön - az emberek választhatnak a vakcinák közül, de brüsszeli kevés van - és elfogadják azt, olyan gyorsan tudnánk oltani, hogy nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket"

– árulta el Orbán Viktor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.