Szörnyethalt egy ismert hegymászó a világ második legmagasabb hegyén

Forrás: AFP/Amelie Herenstein -
halál hegymászó K2
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szörnyethalt egy ismert spanyol extrémalpinista a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a K2 megmászására készülve, épp azon a napon, amikor nepáli serpák egy csoportjának a világon elsőként sikerült télen feljutnia a 8611 méteres csúcsra.

Az 50 éves Sergi Mingote egy köztes táborból akart visszatérni az alaptáborba, amikor 800 métert zuhant egy szakadékba. A spanyol hegymászó nem tartozott a K2-t szombaton sikerrel meghódító csoporthoz, ő egy másik napon indult volna a csúcsra.
"Történelmet akart írni, de egy tragikus baleset véget vetett az életének" - írta Twitter-üzenetében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.
A szerencsétlenül járt hegymászó holttestéért egy helikopter indult az alaptáborba, hogy azt Iszlámábádba szállítsa.

K2 Forrás: AFP/Amelie Herenstein


A tízfős serpacsoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra a pakisztáni hegymászó-egyesület (ACP) titkára, Karrar Haidri tájékoztatása szerint. A K2 volt eddig a nyolcezer méternél magasabb hegyek közül az egyetlen, amelyet még nem másztak meg télen. Először 1954. július 31-én hódították meg.

A 8611 méteres csúcsra az idei téli szezonban három nemzetközi expedíció összesen több mint ötven hegymászója akar feljutni. A szerencsétlenül járt Sergi Mingote már meghódította a Mount Everestet délről és északról is, és a K2-t is megmászta már egyedül és oxigénpalack nélkül. A férfi kitűzött célja volt megmászni mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot 1000 napon belül.

A K2, a "vad hegy" megmászása széles körben elfogadott vélemények szerint nehezebb feladatot jelent, mint a világ legmagasabb hegyéé, a Mount Everesté; 2008 augusztusában 11 hegymászóval végzett egy lavina, az volt az egyik legnagyobb tragédia a hegymászás történetében.

A hegymászókat mágnesként vonzza Pakisztán északi része, a világ legmagasabb csúcsai közül több is ott fekszik, a K2 mellett például a 8125 méteres Nanga Parbat, a "gyilkos hegy". A pakisztáni közigazgatás alatt álló Gilgit-Baltisztán területén van a világ 50 legmagasabb hegycsúcsa közül 18, és ott található a világ hét leghosszabb, nem sarkvidéki gleccseréből három.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.