Ezt az üzenetet retették a Marson landoló Perseverance ejtőernyőjére

Perseverance NASA üzenet ejtőernyő marsjáró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Marson landoló Perseverance marsjáró ejtőernyőjének mintázatában is elrejtettek egy üzenetet a missziót tervező NASA-mérnökök.

A küldetést előkészítő csapat tagja, Ian Clark rendszermérnök a rejtvények rajongójaként bináris kódot rejtett el a Perseverance ejtőernyőjének mintázatában. A 21 méteres ejtőernyő fehér és narancsszínű sávjai a megfejtés szerint a "Dare Mighty Things" (Merj hatalmas dolgokat véghezvinni) idézetet tartalmazzák, valamint a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) pasadenai főhadiszállásának koordinátáit.

Clark két éve állt elő az ötlettel, amikor a mérnökcsapat szokatlan mintázatot tervezett az ejtőernyőhöz, hogy haladási irányát pontosan látni lehessen majd a leszálláskor. A mérnök kedden mesélt arról, hogy nagyon mulatságos volt rejtvényt készíteni a feladatból.

A múlt csütörtöki marsi landolás előtt csak hatan tudtak a kódolt üzenetről. Vártak, amíg az ejtőernyős leszállás képei visszaérkeztek a Földre, és csak ezt követően árulták el, hogy egy üzenetet rejtetek el az ejtőernyő mintázatában. Az űrrajongóknak azonban csupán pár órába telt a kód megfejtése. "Legközelebb kicsit kreatívabbnak kell lennem" - ismerte el viccelődve Clark.

A Perseverance ejtőernyőjén is volt egy rejtett üzenet Forrás: mars.nasa.gov

A "Dare Migthy Things" idézet Theodore Roosevelt elnöktől származik, és a NASA JPL főhadiszállásának sok falán szerepel. A mérnökök a Perseverance marsjárón is elhelyeztek egy táblácskát, amely a vörös bolygón eddig landoló öt, egyre nagyobb marsjárót ábrázolja.Matt Wallace projektmenedzser-helyettes további eldugott rejtvényeket is ígért. Ezek akkor válnak láthatóvá, ha a Perseverance majd kinyújtja kétméteres karját és a jármű alját kezdi fotózni, valamint akkor is, amikor a rover néhány hét múlva útra kel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.