Gulyás Gergely: Ez alapján állítják ki a vakcinaigazolványokat

Fotó / Facebook / Magyarország Kormánya -
Kormányinfó Gulyás Gergely oltás igazolvány koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdai napon ismét megtartotta ülését a kormány, Gulyás Gergely pedig a mai Kormányinfón ismertette a legfrisebb intézkedéseket döntéseket.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón elmondta, hogy aki, akár a betegségből épült fel vagy már megkapta az oltást, egy héten belül megkapja postai úton a védettséget igazoló okmányt.

A miniszter azt is elmagyarázta, hogy mi alapján állítják ki a vakcinaigazolványokat:

Az EESZT rendszerben lévő adatbázis valamennyi egészségügyi adatot tartalmazza, például, ha beoltják, az is, ez alapján kapnak igazolványt a beoltottak. Aki oltást kapott, ott nincs határidő az igazolványon. Még nem tudni, meddig ad védettséget a vakcina, ma még ezt nem lehet pontosan meghatározni.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha valaki beteg volt és ezért élvez védettséget, akkor a betegség végétől számított fél éven át tart a védettség, ezt a dátumot ráírják az igazolványra. Aki nem tud arról, hogy beteg volt, és antitesteket mutatnak ki nála vérvételen, akkor 4 hónapos érvényességi idővel neki is kiállítják a védettségi igazolványt.

Előállhat olyan helyzet, hogy valaki kap egy igazolványt, mert beteg volt, aztán beoltják, és kap egy újat - nyilatkozta Gulyás Gergely.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.