Operatív törzs: ekkor érkezik az egyoltásos koronavírus elleni vakcina

Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Michael Ciaglo -
vakcina oltóanyag koronavírus Johnson & Johnson
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján elmondta, mikor érkezik hazánkba az egyoltásos vakcina.

Galgóczi Ágnes ismertette, hogy már 1 478 000-en kaptak védőoltást, közülük 444 451-en a második oltáson is túl vannak. Kitért arra is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség csütörtöki közleménye szerint az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos, nem növeli a vérrögképződés kockázatát, jótékony hatása messze meghaladja az esetleges kockázatokat. Világszerte több millió, Magyarországon pedig több százezer ember kapta meg az oltást. Az oltás utáni nemkívánatos eseményeket Magyarországon az NNK és az Országos Gyógyszerészeti Hatóság is kivizsgálja.

Engedélyezte a Johnson & Johnson vakcinájának uniós forgalmazását is az Európai Bizottság Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Michael Ciaglo

Még mindig korlátozott számban érkeznek Magyarországra oltóanyagok, de a cél továbbra is a minél nagyobb átoltottság elérése. Fontos a higiénés szabályok és a meghosszabbított korlátozó intézkedések betartása, valamint a védőoltás felvétele. Április második felénél hamarabb nem számítanak arra, hogy érkezik a Janssen egyoltásos vakcinájából, de "ha jön, azonnal bevetjük" - közölte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.