Fokozódik a helyzet: elfogyott a vakcinatartalék több régióban is Olaszországban

Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani -
vakcina Olaszország COVID-19 tartalék koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olaszország több tartományában is lassították vagy felfüggesztették a koronavírus elleni oltást a vakcinahiány miatt szerdától, miközben a gazdasági élet az ország minél gyorsabb újranyitását sürgeti.

Szardínián több oltóállomás bezárt, az északkeleti Velence város térsége és Nápoly is részben lassította, részben felfüggesztette a vakcinázást, miután elfogyott az oltóanyagtartalék. Máshol csak a második dózist adják be, amíg nem érkezik újabb szállítmány.

Az egészségügyi hatóságok korábbi bejelentése szerint április végéig több mint négymillió adag vakcinát vártak, de egyelőre 175 ezer dózis AstraZeneca-oltás érkezett, valamint 184 ezer dózis Johson & Johnson-védőoltás. Utóbbi szállítmány jelenleg egy Róma közeli légitámaszponton várakozik, amíg az Aifa olasz gyógyszerügynökség nem dönt a vakcina használatáról. Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) kedden ajánlást adott ki, amely elővigyázatosságból a Johson & Johnson-vakcina használata felfüggesztését tanácsolta. Az Aifa nem hivatalos információi szerint a vakcinát hatvan év felett ajánlhatnák, hasonlóképpen az AstraZeneca-oltáshoz. A sajtó szerint a vakcinák miatti bizonytalanság és az oltóanyag hiánya "megbénította" az eddig is lassú oltási programot.

Egészségügyi dolgozók beadják az új koronavírus elleni oltást a római La Nuvola kongresszusi központban kialakított oltópontra behívott embereknek 2021. április 4-én Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani


Francesco Paolo Figliuolo tábornok, járványbiztos azzal a bejelentéssel igyekezett nyugtatni a közvéleményt, hogy hónap végéig sikerül beoltani a vakcinázásra jelentkezett nyolcvan év felettieket. Hozzátette, hogy június végéig csaknem hétmillió dózis érkezik a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból.
A római kormány április 8-án elrendelte a korosztály szerinti oltást, mely szerint először a nyolcvan év felettieket, majd a hetvenes éveikben járókat, utánuk a hatvanasokat kell beoltani, és így tovább. Az akadozó vakcinaszállítmányok miatt azonban az egészségügyi hatóságok most a térségek járványhelyzete szerint akarják szétosztani a rendelkezésre álló oltóanyagot. A kórházak telítettsége csökkenésnek indult, de a halottak száma szerdán továbbra is magas, 469 volt, így 115 ezer fölé emelkedett a halottak száma. A regisztrált fertőzötteké meghaladta a 3,8 milliót. December vége óta 13,7 millió olasz kapott védőoltást. A második dózisban is részesültek száma szerdán lépte át a négymilliót.

A gazdasági élet képviselői pontos dátumot sürgetnek az ágazatok újraindítására. Roberto Speranza egészségügyi miniszter májusban ígért nyitást, valószínűleg a május elsejei ünnep után.
A tárcavezető bejelentette, hogy hatmillió eurót szánnak a biztonsági intézkedésekre a római Olimpiai Stadionban, ahol nézők előtt rendezik meg a nyári labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit.
A kulturális miniszter úgy reagált, reméli, hogy addigra már a mozik és színházak is fogadhatnak közönséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.