Rusvai Miklós a negyedik hullámról: "A fertőzöttek számának növekedése elkerülhetetlen"

fotó: Talán Csaba -
negyedik hullám pandémia Rusvai Miklós koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, egyre biztosabb, hogy lesz negyedik hulláma a koronavírusnak, azonban Rusvai Miklós virológus szerint nincs okunk aggodalomra. 

Dr. Rusvai Miklós virológus szerint a negyedik hullám esetében fontos, hogy megkülönböztessük a fertőzöttek számának növekedését a betegek, a lélegeztető gépen lévők és az elhunytak számának növekedésétől.

"A fertőzöttek számának növekedése elkerülhetetlen, és már most is látszik, hogy hétről-hétre Magyarországon is egyre magasabb, nem beszélve egyes környező országokról. Az oltás a fertőzést nem akadályozza meg.

Ha a fertőzöttek száma növekszik, de a betegek és az elhunytak száma nem, ez azt jelenti, hogy a vakcina teljesíti a kötelességét. Ettől nem kell bepánikolni, ezt el kell fogadni, mint természetes velejáróját minden fertőző betegségnek. Tehát a fertőzöttek számának növekedése ne ijesszen meg bennünket" Nekünk csak akkor kell tartanunk attól, hogy baj lesz, ha a betegek száma és az elhunytak száma is növekszik. Ez adna aggodalomra okot"

- magyarázza a Ripostnak a szakember.

Rusvai elárulta, ha minél többen beoltatnák magukat, az nagyobb eséllyel segítene elkerülni a negyedik hullámot.

Rusvai Miklós szerint nem kell megijedni a negyedik hullámtól fotó: Talán Csaba

"Emellett, ha az adatok emelkedésnek indultak és a szennyvíz adatok is azt mutatják, hogy a járványhelyzet rosszabbodása várható a közeljövőben, akkor esetleg a korlátozó intézkedések némelyikét is vissza kell állítani, mint például a közterületi, a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön való maszkviselést. Ismét létszámkorlátozást kellene bevezetni a beltéri rendezvényeken.

A számok attól is függnek, hogy például a nyaralásokról hányan hoznak haza vírust, és milyen variánst. Továbbá: Hogyan alakul a gyerekek oltása az iskolaév kezdetekor, hányan lesznek már immunizálva közülük, hiszen az iskolai közösség a vírus terjedésének szempontjából megint csak egy jó felület.

Summázva:nagyon sok tényező befolyásolhatja a következő hetekben azt, mikor és milyen számok növekedéséből lehet majd észlelni, ha jelentkezik majd a negyedik hullám. De az, hogy lesz, az nagyon valószínű" – nyilatkozta Rusvai Miklós.

Azt ismét kiemelte, hogy akik már be vannak oltva, azok nagyobb biztonságban lesznek a negyedik hullámmal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.