Ahogy arról mi is hírt adtunk, június közepe óta már a12-15 évesek is igényelhetik az oltást. Mivel közülök nagyon kevesen vették fel eddig a vakcinát, a kormány oltási akciót indít.

A Blikknek nyilatkozó Rusvai Miklós arról beszélt, hogy legjobb esetben október végéig van idő megszerezni a védettséget, mert akkor csaphat le a negyedik hullám. Bár a 12-15 éves korosztály június 10. óta regisztrálhat, a jelek szerint a vártnál jóval kevesebben adatták be maguknak a vakcinát. A virológus arra figyelmeztet, hogy ha nem megfelelő a korosztály átoltottsága, a szeptemberi tanévkezdés komoly gondokat okozhat.

Legutolsó információm szerint 13 százalék körül van a beoltott 12-15 évesek aránya, ez nagyon kevés. Nagyon jó lenne elérni legalább azt a szintet, amit a 16-18 éves korosztályban sikerült, ami közel 60 százalékos átoltottságot jelentett – mondta a lapnak Dr. Rusvai Miklós virológus.

A cél, hogy minél több 12-15 év közötti gyermeket beoltsanak.Forrás: Shutterstock

"Hogy a 12-15 év közötti korosztályt, és főleg a szüleiket vajon mivel lehet jobban motiválni, azt nem tudom. Én őszintén bízom abban, hogy fontolóra veszik: mind a család, mind a gyerek, mind az iskola szempontjából fontos, hogy minél nagyobb védettséggel vágjanak neki az új tanévnek"

-tette hozzá Rusvai.

A járvány valószínűleg a légzőszervi betegségek periódusában, tehát október végétől kezdődően lesz majd számottevő. Addigra mindenképpen jó lenne, ha az iskoláskorúak közül minél többen megszereznék a védettséget – mondta a virológus.

Pár nappal ezelőtt Orbán Viktor is arra emlékeztetett,hogy Magyarország is részese lehet a negyedik hullámnak.