Megfertőződött koronavírussal két szumátrai tigris az indonéz főváros állatkertjében, de az állatok várhatóan felépülnek a betegségből - közölték vasárnap a jakartai hatóságok. Indonéziában ez az első ismert esete állatok koronavírussal való megfertőződésének.

A Ragunan Állatkertben élő két nagymacska - a kilencéves Tino és a 12 éves Hari - július 10. körül kezdte mutatni a fertőzés tüneteit - tüsszögést, légzési nehézséget, étvágytalanságot -, és a július 14-én elvégzett teszt igazolta a fertőzöttségüket.

Forrás: Origo

A beteg tigrisek gyógyszeres kezelésben részesülnek és szoros megfigyelés alatt állnak. A hatóságok szerint 10-12 napi kezelés után már javult az állapotuk, és számítani lehet a teljes felépülésükre.
Rejtély, hogy a nagymacskák miként kaphatták el a vírust, mert megbetegedésük idején az állatkert zárva tartott a járványügyi korlátozások miatt, a velük kapcsolatba került gondozóknak pedig negatív lett a tesztje.

A szumátrai tigris az egyetlen még élő indonéziai tigrisalfaj, két másik alfaj, a jávai és a bali tigris már kihalt. A szumátrait is kihalás fenyegeti, körülbelül 600 példány élhet már csak belőlük.
A tigrisek világnapja alkalmából, július 29-én szabadon engedtek egy nyugat-szumátrai védett erdőben egy nőstény tigrist, amelyet egy ültetvényről mentettek ki július 19-én. Az állat egészségi állapotának és magatartásának vizsgálata alapján a szakértők úgy értékelték, hogy a Sipogu nevű nagymacska visszatérhet természetes élőhelyére.