Szumátrai tigrisek fertőződtek meg koronavírussal: nem tudni, hogyan kaphatták el

Forrás: Origo -
Indonézia szumátrai tigris állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megfertőződött koronavírussal két szumátrai tigris az indonéz főváros állatkertjében, de az állatok várhatóan felépülnek a betegségből - közölték vasárnap a jakartai hatóságok. Indonéziában ez az első ismert esete állatok koronavírussal való megfertőződésének.

A Ragunan Állatkertben élő két nagymacska - a kilencéves Tino és a 12 éves Hari - július 10. körül kezdte mutatni a fertőzés tüneteit - tüsszögést, légzési nehézséget, étvágytalanságot -, és a július 14-én elvégzett teszt igazolta a fertőzöttségüket.

Forrás: Origo

A beteg tigrisek gyógyszeres kezelésben részesülnek és szoros megfigyelés alatt állnak. A hatóságok szerint 10-12 napi kezelés után már javult az állapotuk, és számítani lehet a teljes felépülésükre.
Rejtély, hogy a nagymacskák miként kaphatták el a vírust, mert megbetegedésük idején az állatkert zárva tartott a járványügyi korlátozások miatt, a velük kapcsolatba került gondozóknak pedig negatív lett a tesztje.

A szumátrai tigris az egyetlen még élő indonéziai tigrisalfaj, két másik alfaj, a jávai és a bali tigris már kihalt. A szumátrait is kihalás fenyegeti, körülbelül 600 példány élhet már csak belőlük.
A tigrisek világnapja alkalmából, július 29-én szabadon engedtek egy nyugat-szumátrai védett erdőben egy nőstény tigrist, amelyet egy ültetvényről mentettek ki július 19-én. Az állat egészségi állapotának és magatartásának vizsgálata alapján a szakértők úgy értékelték, hogy a Sipogu nevű nagymacska visszatérhet természetes élőhelyére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.