Megvan a koronavírussal megfertőződött "nulladik beteg”: ő kapta el először

Forrás: 123rf.com -
COVID-19 Vuhan kutató első koronavírus beteg fertőzés denevér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Denevérről került át a Covid-19 vírus egy vuhani kutatóra, akit a világon „nulladik betegként" tartanak számon.

Ismét megjelent a koronavírus Vuhanban, és kiderült az is, hogy mégis kínai víruslaborból szabadulhatott el a világszerte tomboló koronavírus-járvány. A német Bild értesülései szerint egy denevérről terjedhetett át a vírus a vuhani labor munkatársára. A WHO egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy a kutató mintavétel közben kapta el a Covid-19 vírust.

Ben Embarek azt is elmondta, hogy konkrét bizonyíték egyelőre nem áll rendelkezésre. A WHO korábban maga is valószínűtlennek tartotta a labor szerepét, bár a kínai hatóságok egy évig megakadályozták, hogy a szervezet kutatói a helyszínen vizsgálatokat folytassanak.

A kínai kormány nagy nyomást gyakorolt rájuk, hogy ne nyilvánítsanak túl nagy jelentőséget a vuhani víruslabornak.

A vuhani piacon árult denevér- vagy egyéb állathús lehetett a koronavírus forrása. Forrás: 123rf.com

A járvány elején a szakértők feltevései alapján a vuhani piacon árult denevér- vagy egyéb állathús volt a vírus forrása, és a kezdeti hírek szerint az első betegek nagy része járt is a piacon. A „nulladik beteg" azonosítása azért is kulcsfontosságú, mert ezáltal pontosabb következtetéseket tudnak levonni a vírus eredetéről, majd az általa okozott betegségekről.

A negyedik hullám küszöbén már nem az eredeti koronavírus, hanem annak delta variánsa fenyeget, ezért nagyon fontos a harmadik oltással megerősíteni minden korosztály immunvédekezését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.