Az orvosok szerint: így erősíthető meg a legjobban az immunvédekezés

harmadik oltás immunvédekezés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A negyedik hullám küszöbén már nem az eredeti koronavírus, hanem annak delta variánsa fenyeget, ezért nagyon fontos a harmadik oltással megerősíteni minden korosztály immunvédekezését - jelentette ki Katymár község háziorvosa pénteken.

Murcsek Edit, a Bács-Kiskun megyei település önkormányzati fenntartású idősek otthonának orvosa a közmédiának elmondta: az intézmény 36 lakója közül 14 ember és egy gondozó kapta meg pénteken a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagját.

Az oltásra szinte mindenki jelentkezett, de az alapimmunizálás is szakaszosan történt, így a harmadik oltás felvételét is így tervezik. A lakókat márciusban az mRNS-alapú Pfizer vakcinával oltották be, most viszont vektorvakcinát, a szintén amerikai Janssen oltóanyagát kapják mindannyian.

Intézményi orvos: a harmadik oltással megerősíthető az immunvédekezés (A kép illusztráció) Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Az orvos szerint idős korban a krónikus betegségek mellett az immunmemória csökkenésének gyorsulása miatt is fontos a harmadik oltás felvétele. Ez jelentősen csökkenti az esélyét a vírus közösségben való terjedésnek és a súlyos betegség kialakulásának.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.