Gyászol a zenészvilág: elhunyt a legendás énekes

Forrás: Shutterstock -
gyász Procol Harum Gary Brooker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Gary Brooker, a Procol Harum brit rockegyüttes egykori legendás énekese, billentyűse és komponistája.

Az A Whiter Shade of Pale című világsláger előadója 76 évesen, rákbetegségben hunyt el otthonában február 19-én. A zeneipar egy fénylő és pótolhatatlan csillaga távozott - olvasható a pszichedelikus rockot játszó zenekar honlapján.

Gary Brooker 1945. május 29-én született Londonban. Fiatalon megtanult zongorázni, gitározni és kornetten játszani apjától, aki hivatásos zenész volt. A bluesénekes a Procol Harumon kívül együtt játszott olyan sztárok zenekarával, mint Eric Clapton vagy Ringo Starr, és olyan nagy zenészekkel, mint Paul McCartney és George Harrison. A Procol Harumnak több mint 50 éven át volt a frontembere.

A Procol Harum és Gary Brooker legnagyobb sikere volt az 1960-as évek egyik nagy slágere, A Whiter Shade of Pale. A dalt tartalmazó kislemezből mintegy tízmillió példányt adtak el. A Whiter Shade of Pale az 57. helyre került minden idők legnépszerűbb dalainak a Rolling Stone magazin által összeállított 500-as listáján.

A progresszív rock egyik kiemelkedő formációjának számító Procol Harum 1967-ben alakult, legismertebb daluk ugyanannak az évnek a végén indult a világ és a listák meghódítására. Népszerű számuk volt még akkoriban a Homburg és a Conquistador is. Az együttes neve a latinból származik, jelentése "a dolgok mögött".

A napokban hunyt el a 31 éves énekes, Jamal Edwards is, akinek Jessie J-vel és Ed Sheerannel is volt közös dala. Halálhírét az édesanyja jelentette be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.