Lemondta hivatalos programijait II. Erzsébet királynő, közleményt adott ki a palota

Forrás: Getty Images/Wpa Pool -
tünetek koronavírus II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hivatalos programokat mondott le kedden a brit uralkodó, akinek koronavírus-tesztje a hétvégén pozitív lett és azóta is enyhe tüneteket észlel magán.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint a 96. életévében járó II. Erzsébet királynő továbbra is könnyített munkarendben dolgozik, és később születik döntés arról, hogy a hét későbbi szakaszában visszatér-e hivatalos programjainak teljesítéséhez. E programok része lenne a szokásos heti telefonos audiencia Boris Johnson miniszterelnökkel, illetve a Londonba akkreditált új nagykövetekkel videókapcsolaton tartandó formális megbeszélések.

A brit királyi család első számú londoni hivatalának keddi tájékoztatása szerint továbbra is szerepel a királynő jövő heti programjai között a személyes részvétel a windsori rezidencián esedékes éves diplomáciai fogadáson. A Buckingham-palota szóvivője szerint az uralkodónak - aki 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján - továbbra is csak enyhe, náthaszerű tünetei vannak.

II. Erzsébet továbbra is könnyített munkarendben dolgozik Forrás: Getty Images/Wpa Pool

A múlt héten a királynő elsőszülött fia, Károly trónörökös és Károly felesége, Kamilla cornwalli hercegnő koronavírus-szűrési lelete is pozitív lett. A 73 esztendős Károly herceg - akinek szervezetében két éven belül másodszor mutatták ki a koronavírus jelenlétét - néhány nappal azelőtt tett látogatást édesanyjánál Windsorban, hogy koronavírus-tesztje ismét pozitív lett.

II. Erzsébet királynő tavaly januárban megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát. A Buckingham-palota azóta nem tett közzé hivatalos tájékoztatást arról, hogy az uralkodónak a további vakcinaadagokat is beadták-e, de udvari forrásokból származó egybehangzó értesülések szerint a királynő mindhárom oltási dózist megkapta.

II. Erzsébet királynő egészségi állapotát különös figyelem övezi azóta, hogy az uralkodó az elmúlt hónapokban is több jelentős hivatali programját lemondta: ősszel nem utazott el például Észak-Írországba - jóllehet ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgowban novemberben rendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Rendkívüli feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából". E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás, összhangban azzal a hagyományos gyakorlattal, amelynek alapján az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.

A brit uralkodó április 21-én tölti be 96. életévét, és február 6-án volt hetven éve, hogy az Egyesült Királyság trónjára lépett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.