Eötvös Lóránd Tudományegyetem segítségnyújtás ELTE Orosz-ukrán háború orosz ukrán háború segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ELTE néhány órával ezelőtt tette közzé Facebook-oldalán, ők hogyan segítenek az Ukrajnából érkező menekülteknek és a határon túli hallgatóknak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, csütörtök hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát. A keleti országrészből tömegek indultak meg Ukrajna belső régiói felé, és a háború elől sokan menekülnek a környező, biztonságos államokba. A háború kitörése óta hosszú sorokban álltak az autók a magyar-ukrán határátkelőnél, a hazai szervezetek pedig igyekeznek segíteni a háborús menekülteknek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 200 férőhelyet ajánl fel az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolására és ellátására,

emellett segítségnyújtási csomagot állít össze, amely támogatja a határmenti humanitárius tevékenységeket és az egyetem saját, ukrán állampolgárságú, határon túli magyar és más nemzetiségű hallgatóit - áll az egyetem Facebook posztjában.

Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt a tegnapi nap és éjszaka folyamán az ELTE vagyonkezelésében lévő debreceni Márton Áron Szakkollégium három kollégista családtagját fogadta be, és kapacitása erejéig további segítséget nyújt a menekültek ellátásához.

Borhy László rektor és az egyetem akadémiai vezetése a hallgatói önkormányzattal együttműködésben

olyan segítő csomag összeállításán dolgozik, amely közvetlenül tudja segíteni mind a saját hallgatóit, mind a határmenti humanitárius segítségnyújtási folyamatokat,

legyen szó akár az ukrán nyelvi képzésben résztvevő hallgatók, oktatók részéről fordítói és tolmácsolási segítség nyújtásáról, akár pszichológiai tanácsadásról, illetve a rászorulók részére az egyetemen belüli gyűjtések megszervezéséről.

Az ELTE-n jelenleg 157 ukrajnai hallgató tanul, közülük 116-an kettős állampolgárok, az ELTE kollégiumaiban pedig összesen 221 fő, ukrajnai lakóhellyel rendelkező hallgató tartózkodik. Az egyetem minden hallgatója számára biztosítja a megfelelő tájékoztatást és szükség esetén pszichológiai segítséget is nyújt.

A háborús helyzet egyre rémisztőbb: az oroszok elfoglalták Csernobilt, az emberek a kijevi metróállomásokon keresnek menedéket, miközben a támadásoknak egyre több civil áldozata van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.