Figyelmeztet az OMSZ: Extrém UV-B sugárzás várható kedden

Forrás: Shutterstock -
OMSZ extrém időjárás UV sugárzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Többfelé extrém UV-B sugárzás várható kedden - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott figyelmeztetésük szerint kedden csaknem az ország teljes (a hét statisztikai régióból hat) területén a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható.

A Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon az előre jelzett UV-index az adott régiók területének legalább 50 százalékán eléri a 7-es értéket, így ezekre a területeken nagyon erős UV-sugárzásra adtak ki figyelmeztetést.

A Dél-Dunántúl, valamint Pest és Budapest területének több mint 50 százalékán az előre jelzett UV-index a 8-as értéket is meghaladja, ezért ezekre a területekre extrém sugárzás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Az UV-sugárzás szemkárosító hatásai napsütés Forrás: Shutterstock

Normál bőrtípusnál ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt

- írták.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon.

Az előrejelzés szerint kedden hajnalban többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A hőmérséklet általában 12 és 16 Celsius-fok között alakul, de a belvárosi, tóparti részeken enyhébb, a hidegre érzékeny részeken ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. Napközben kezdetben sok lesz a napsütés, de késő délutántól nyugat felől hidegfront érkezik. Késő délutántól - elsősorban a nyugati országrészben - felhőszakadás kíséretében záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Helyenként a szél is megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A nappali maximumok 26 és 32 fok között várhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.