Ennyiért árverezték el Hitler aranyóráját: többet vártak érte

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Frank Machler -
Hitler aranyóra árverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vártnál jóval kevesebbért, de még így is több mint egymillió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját az Egyesült Államokban. A zsidó szervezetek tiltakozása ellenére megtartott aukción 1,1 millió dollárért (mintegy 420 millió forint) kelt el a náci relikvia, jóval kevesebbért az Alexander Historical Auctions árverezőház által várt 2-4 millió dollárnál.

Az aukciósház csütörtöki közlése szerint az órát a belevésett birodalmi sassal és horogkereszttel a náci párt (NSDAP) tagjai ajándékozták Hitlernek 1933-ban. Egy francia katona találta meg a náci vezér berchtesgadeni alpesi rezidenciáján 1945. május 4-én, négy nappal Hitler öngyilkossága után. Az óra évtizedeken át a katona családjának birtokában volt.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Frank Machler


A European Jewish Association (EJA) zsidó ernyőszervezet levélben követelte az árverés lefújását, mondván, hogy a népirtó diktátor tulajdonából származók tárgyak elárverezése nem segíti elő a náci rémtettekből való okulást, az ilyen tárgyak múzeumokba valók, nem aukciókra.
A Maryland államban tartott árverésen dollárszázezrekért keltek el más náci relikviák is. Egy birodalmi sas a hajdani berlini birodalmi kancelláriából 200 ezer dollárért ért meg egy licitálónak, egy bronz íróalátétet, amelyen Hitler aláírta a határmenti cseh területek bekebelezéséről szóló Müncheni Egyezményt, 290 ezer dollárért ütöttek le - olvasható az aukciósház honlapján.
Az Alexander Historical Auctions 2017-ben 243 ezer dollárért árverezte el a Hitler berlini bunkerében a második világháború végén talált rózsaszín telefonkészüléket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.