Nem tartja magát bűnösnek a helikopterpilóta, a siklóernyős tragédia vádlottja

Forrás: Thinkstock -
siklóernyős baleset rotorszél helikopterpilóta helikopter baleset tárgyalás siklóernyős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két évvel ezelőtt, 2020 júliusában egy siklóernyős fennakadt a fán, a segítségére érkező katonai helikopter rotorja azonban olyan nagy szelet keltett, hogy a sportoló alatt eltört az ág, a férfi pedig közel húsz métert zuhant.

Oroszi Zsolt nem esett kétségbe, amikor ernyőjével fent ragadt a fán. Jókedvűen üzent a családjának létrehozott, zárt csoportban és türelmesen várta a segítséget. Senki sem gondolt arra, hogy pont a megmentésére érkezők okozzák majd a vesztét. A férfit a zuhanás után kórházba szállították, de nem élte túl a sérüléseket és egy hónap után életét veszítette.

Az ügyészség tavaly októberben megvádolta a katonai helikopter pilótáját, akinek halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt kell bíróság elé állnia. A pilóta azonban nem tartja magát bűnösnek, ezért nem fogadta el az előkészítő ülésen felajánlott felfüggesztett szabadságvesztést, így hosszú tárgyalássorozat veszi kezdetét. A bíróságon ott volt Zsolt, az elhunyt siklóernyős testvére is.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

"Laikusként úgy gondolom, ha parancsot teljesített, akkor is meg kellett volna tagadnia, hiszen tapasztalt pilótaként biztos tudta, hogy veszélyes, amit csinál" – mesélte a Blikknek Angéla, aki a súlyos veszteség ellenére nem kívánja, hogy a pilóta börtönbe kerüljön, mert ez sem hozná vissza szeretett testvérét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.