Pokoli időjárás jöhet pénteken: jéggel és szélrohamokkal kísért heves zivatarnak is nagy az esélye

Forrás: KenWalker/commons.wikimedia.org -
Országos Meteorológiai Szolgálat hidegfront Dunántúl
Hőségzáró hidegfront érkezik pénteken, elsősorban az esti óráktól kell számítani heves zivatarokra, jégesővel és erős széllel. A front mögött némileg visszaesik a hőmérséklet, vasárnap 26-31 Celsius-fok valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken több órára mindenütt kisüt a nap, de egyre intenzívebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Egy érkező hidegfront előterében főként a Dunától keletre már kialakulhatnak záporok, zivatarok, de várhatóan inkább az esti óráktól kell számítani egyre nagyobb területen zivatarokra. Nagy az esélye a nagyobb méretű károkozó jéggel és szélrohamokkal kísért heves zivataroknak is. A déli, délkeleti szél északnyugatira fordul, és a Dunántúlon erős, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 36 Celsius-fok között valószínű.

Képünk illusztráció Forrás: KenWalker/commons.wikimedia.org

Szombaton több órára kisüt a nap, általában kissé vagy közepesen felhős idő várható, de emellett időszakosan több felhő is lehet az égen. Keleten erőteljesebbé válhat a gomolyfelhő-képződés, és itt zápor, zivatar is kialakulhat, majd estére csökken a csapadékhajlam. Főként a Dunántúlon és a Zemplén térségében lesz erős az északi, északnyugati szél, emellett zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 16-21, délután 25 és 31 fok között alakul.

Vasárnap gomolyfelhős, napos idő várható, és csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-18, a csúcsérték 26 és 31 fok között valószínű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.