3+1 nyári tipp az ártalomcsökkentéshez

PR cikk újgenerációs egészség gyógyulás
A szervezetünk folyamatosan változik és alkalmazkodik az évszakok időjárási viszonyaihoz. A nyári kánikula felboríthatja a szervezet egyensúlyát, legyen szó a bőrünk állapotáról, a folyadékigényünkről, az emésztésünkről vagy a fizikai terhelhetőségünkről. Ezért is fontos, hogy ilyenkor még jobban figyeljünk a testünk jelzéseire, és tisztában legyünk vele, hogy milyen módszerekkel csökkenthetjük a különböző ártalmakat.
Forrás: Shutterstock

#1 Használjunk fényvédőt minden nap!

Nyáron egész más időjárási viszonyokhoz kell alkalmazkodnia bőrünknek, melyek közül az erőteljes napsugárzás különösen káros lehet. Az UVA- és az UVB-sugarak nemcsak napégést okozhatnak, hanem idő előtti bőröregedést, szemkárosodást, napallergiát, súlyos esetben pedig akár bőrrákot is. Ezért elengedhetetlen, hogy a legmelegebb órákban ne tartózkodjunk hosszan a napon, vagy ha igen, akkor is hordjunk kalapot és használjunk fényvédő krémet. A bőrtípusunknak megfelelően lehetőleg minél nagyobb faktorszámú napolajat vagy naptejet használjunk, az érzékeny bőrrel rendelkezők pedig különösen figyeljenek oda a folyamatos védelemre. Érdemes már a nap elején felvinni a fényvédőt, hogy amint kilépünk az utcára, bőrünk azonnal védelmet kapjon.

#2 Hidratáljunk kívül-belül!

A forró, száraz időben könnyebben kiszáradunk. Ezt sokszor észre sem vesszük, ha napon vagyunk, izzadunk, és nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy naponta hét-nyolc pohár vizet megigyunk. Ezért ebben az évszakban tudatosan oda kell figyelnünk arra, hogy feltöltsük a folyadékraktárainkat. Belülről a megfelelő mennyiségű vízzel hidratálhatjuk a bőrünket, míg kívülről egy tápláló hidratálókrémmel. Nyáron érdemes lágyabb textúrájú, természetes összetevőkből álló termékeket választani, melyek nem ragadnak és nem nyújtanak zsíros érzetet a bőrön.

#3 Változtassunk az étkezési szokásainkon!

A nagy hőségben egész más típusú ételeket igényel a szervezetünk, mint ősszel vagy télen. Érdemes minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen amellett, hogy folyadékkal látnak el, még fel is tankolhatunk a bennük található vitaminokból és ásványi anyagokból. Az A-vitaminban gazdag ételek — például a sárgarépa, a zeller vagy a sárgabarack — fogyasztása hozzájárulhat a napégette bőr gyógyulásához, a szemünk egészségéhez, illetve megelőzhetjük általa a bőrünk száradását, kirepedezését is. Kánikulában kerüljük a túlzottan fűszeres, sós és zsíros ételeket, melyek megterhelik az emésztőrendszerünket. A melegben gyorsabban megromlanak az élelmiszerek, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő hűtésükre és tárolásukra is, főleg a húsok és tejtermékek esetében.

#+1 Tájékozódjunk az ártalomcsökkentett megoldásokról!

Manapság már senki nem vonja kétségbe, hogy a dohányzás káros az egészségünkre, sokan mégsem hagynak fel ezzel a szokással. Számukra, ha például nyári fesztiválokon, koncerteken, összejöveteleken rágyújtanának, alternatívát jelenthetnek az olyan újgenerációs megoldások, amilyen az e-cigaretta, a hevítéses dohánytermékek vagy nikotinpárna. Ezek a technológiák tartalmaznak ugyan nikotint, használatuk azonban nem jár égéssel, így a hagyományos cigaretta fogyasztásához képest alacsonyabb károsanyag-kitettség érhető el.*

*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. Kérjük, további információkért látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.