Hawaii tűz: csodát emlegetnek, a porig égett városban csak a templom maradt épen - Fotó

tűzvész Hawaii katasztrófa Lahaina templom
Teljesen felemésztette a tűz a Hawaiihoz tartozó Maui szigetén található Lahaina városát. A tűzoltók kutyákkal kutatják a romokat, az áldozatok száma pedig már 90 fölé emelkedett. 

John Pelletier, a sziget rendőrfőnöke vasárnap elmondta, hogy a leégett Lahaina városban az egykori épületek kevesebb mint 10 százalékát nézték át, és arról is beszámolt, hogy a megtalált 93 halott közül még csak néhányat tudtak azonosítani. A rendőri vezető hozzátette, hogy az áldozatok száma várhatóan tovább növekszik, megfogalmazása szerint "senki nem tudja még igazán a nagyságrendet".
A helyi hatóságok arra kérték azokat, akiknek eltűnt hozzátartozójuk a tűzvész után, hogy DNS-minta eljuttatásával segítsék a halottak azonosítását.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Maui szigetén kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult. 2200 épület pusztult el vagy sérült meg, csaknem 90 százaléka lakóépület. Lahaina a sziget egyik legnagyobb turisztikai látványossága volt, évente kétmillió látogatót vonzott.

Az emberek a puszító tűz elől a tengerbe menekültek, erről sokkol videók kerültek fel a TikTokra. A menekülők hosszú órákat töltöttek a vízben, mire ki tudtak jönni.

@chefjoshuamarten #mauifire ♬ original sound - ChefJoshuaMarten

Hawaii szövetségi állam főügyésze vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miért nem működtek a szigeten a természeti katasztrófákat jelző szirénák. A hatóságok ezt elismerve azt közölték, hogy mobiltelefonokra küldtek figyelmeztető üzeneteket, valamint televízió- és rádióközleményeket adtak ki, ugyanakkor korábban már kiderült, hogy a lángok miatt az adótornyok nagy része akkor már nem működött.

Maui sziget tűzoltó-főnöke, Brad Ventura úgy nyilatkozott, hogy a lángok olyan sebességgel terjedtek át a bozótról a lakóépületekre, hogy gyakorlatilag nem volt ideje a vészhelyzet-kezelő ügynökségnek.

A Hawaii-on bekövetkezett természeti katasztrófáról Ferenc pápa is megemlékezett vasárnapi imájában a római Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt. Maui katolikus közössége egyfajta csodaként emlegeti, hogy miközben Lahaina városa szinte teljesen elpusztult a tűzben, történelmi templomuk, a Maria Lanakila templom - a tetőben esett kisebb károkat leszámítva - szinte érintetlenül vészelte át a katasztrófát.

A Lahaina városát elpuszító tűzben csak a Maria Lanakila templom maradt épen Forrás: AFP/Paula Ramon



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.