Kihaltnak hitt állatot kaptak lencsevégre: hasonlít a sünökhöz és a vakondokhoz is

Indonézia kihalt faj expedíció hangyászsün
Lencsevégre került Indonéziában a már gyakorlatilag kihaltnak tartott Attenborough-hangyászsün egy példánya - közölte az Oxford Egyetem.

A Sir David Attenborough brit természettudósról elnevezett állat élő egyedét az indonéziai Pápua tartományban található Küklopsz-hegységbe indított expedíción sikerült lefényképezni, valamint videóra venni.

A sünhöz hasonló, tojásokkal szaporodó emlősfaj eddig egyetlen egyed alapján volt ismert, amelyet 1961-ben fedeztek fel Új-Guinea szigetén. Ezért az Attenborough-hangyászsünt (Zaglossus attenboroughi) gyakorlatilag már kihalt fajként tartották nyilván, és felvették a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistájára is. A hangyászsünökhöz hasonlóan a kloákások rendjéhez tartozik, amelyek fejlődési ága nagyjából 200 millió éve vált le a többi emlősétől.

James Kempton, az Oxford Egyetem expedícióvezető szakembere közölte, hogy az állat a sünökhöz hasonló tűkkel rendelkezik, hangyászokhoz hasonló, megnyúlt csőrszerű szája és vakondhoz hasonló végtagjai vannak. Hozzátette, mintegy 80 kamerát helyeztek ki, hogy lencsevégre kaphassák az Attenborough-hangyászsünt, de az expedíció négy hete alatt nem jártak sikerrel, míg az utolsó napon rögzített képeken három felvételen is feltűnt az állat.

Kempton hangsúlyozta, hogy az expedíció sikeréhez nagyban hozzájárult a helybéliek segítsége, akik olyan helyekre is elvezették csapatukat, ahol feltehetőleg nem jártak korábban emberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.