Tömegpánik - Ezt tedd a veszélyzónában!

tragédia hisztéria tömegpánik rendezvény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden olyan rendezvényen vagy helyszínen, ahol nagy tömeg gyűlik össze, valós veszélyt jelenthet a tömegpánik kialakulása. Kérdéseinkre, hogy mi válthat ki pánikot, milyen ösztönprogramok lépnek működésbe, és vajon kivonhatjuk-e magunkat egyénenként a veszélyzónából, szakértőnk, Végh József kriminálpszichológus válaszolt.

Mi a pánik?

Pánik alatt azt értjük, amikor az egyén, illetve az egyének valós vagy vélt külvilági, hirtelen kialakuló veszélyeztetést élnek át, és van reális lehetőség a menekülésre.

Halálos tömegpánik 2010. július 24-én a duisburgi Love Parade-on - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=uydrCenXfCc9l5QD



A tömegpánik kialakulásának hátterében vélt vagy valódi okok is állhatnak, hiszen egy természeti katasztrófa is okozhat pánikot (gondoljunk pl. a 2006. augusztus 20-i esti rendezvényre lecsapó viharra), de máskor elég egy rémhír (tűz van, mozog a föld, stb.) is ahhoz, hogy a tömeg pánikszerűen menekülésbe kezdjen. Ilyenkor olyan, a racionális gondolkodást felülíró ösztönök veszik át az irányítást a szervezet fölött, amellyel egy hétköznapi embernek aligha van esélye szembeszállni, hiszen az "életben maradás" ösztönparancsa versengő magatartást indít be, ahol az élet a tét - ez minden erkölcsi elvárást és civilizációs viselkedést maga alá gyűr. Egyetlen gondolat marad a magát életveszélyben érző, menekülő ember agyában: minél előbb kerüljön ki a számára halálos fenyegetést jelentő szituációból.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt?

A menekülés eszeveszett vágya jelentheti a legnagyobb veszélyt azok számára, akik nem tudják felvenni a tömeg haladásának erejét, sebességét és elakadva a földre kerülnek, ahol a pánikban nyomuló tömeg agyontapossa őket. Hatalmas veszély a tömegnyomás is, amikor valaki vagy valakik megrekednek, és a tömeg súlya miatt (száz és száz ember súlyáról, erejéről van szó) egyszerűen megfulladnak.

Honnan tudhatod, hogy biztonságos buliba mész?



Tragédia Budapesten!

Budapesten 2011. január 15-én szombat éjjel 23 óra körül tört ki tömegpánik az egyik fővárosi szórakozóhelyen. Eddig tisztázatlan körülmények között a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.
Az esetről még többet megtudhatsz itt!

Nézd meg a helyszínen készült videót!


http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FtxdNiODvcPTbVzZ



Hogyan kerülhető el a szerencsétlenség?

A szakértő szerint az ilyen szerencsétlenségek elkerülésének több módja is van. Az egyik, hogy kizárólag annyi embert engednek be a szórakozóhelyekre, rendezvényekre, amennyit az adott terület valóban képes befogadni, illetve, hogy be kell tartani a tűzvédelemmel kapcsolatos egyik legfontosabb szabályt: annyi és olyan szélességű kijáratokkal kell rendelkeznie az épületnek, amelyek képesek megfelelő sebességgel, fennakadás nélkül biztosítani, hogy veszély esetén a megindult tömeg "kiáramoljon" a helyszínről. Ennek igazságát egy pszichológiai kísérlet is alátámasztja, amelyet Alexander Mintz végzett el az 1980-as évek elején. A kísérlet roppant egyszerű. A szakértő arra kérte meg egy csoport tagjait, hogy egy szűk szájú palackon keresztül húzzanak ki zsinórra erősített kúpocskákat. A palack szájából egyszerre csak egy kúp fért ki, és abban az esetben, ha a feltételeket nehezítették - például időhatárt szabtak, vagy vizet töltöttek a palackba -, lehetetlenné vált a feladat végrehajtása - a palack szájánál torlódás alakult ki.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A nagy tömegeket befogadó szórakozóhelyek éles bombaként működhetnek, mert a pánikot ki is lehet robbantani. A tömegpánik kialakulásához ugyanis nem kell valódi fenyegetés, elég egy rémhír bekiabálása is a fejvesztett menekülés megindulásához, esetenként akár egy rosszul elsült tréfa is több ember halálát okozhatja. Ezekben az esetekben szinte lehetetlen megtalálni a felelősöket.

Mit tehetsz, ha pánik tör ki?

Nagy lélekjelenlétre és a racionális gondolkodás megőrzésére van szükség azonban ahhoz, ha ilyen helyzetben szeretnénk úrrá lenni a pánikon. Ez természetesen csak akkor sikerülhet, ha voltunk már hasonló helyzetben, és már ismerjük a tömeg mozgását, esetleg részt vettünk olyan tréningeken, ahol erre kiképeztek minket. Nem képzett emberek számára a legfontosabb tanács, hogy NE mozogjunk együtt a tömeggel, és bár nem szabad ellenkező irányba se mozdulni, igyekezzünk háttérbe húzódni és úrrá lenni a "csordaösztönön", hogy még véletlenül se meneküljünk a többiekkel együtt. Sodródjunk ki oldalra vagy maradjunk le. Nagy segítség lehetne, ha a szórakozóhelyeken legalább egy, erre a szituációra kiképzett, hiteles ember is jelen lenne, aki határozott fellépésével, érthető kommunikációval megakadályozná a pánikot, a tömeg ugyanis ahogy "beindul", ugyanúgy le is csillapítható. Az is segítség lehet, ha valaki kellő eréllyel és hangerővel irányt szab a már folyamatban lévő mozgásnak.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Pánik okozhatta a 3 fiatal tragédiáját!http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110116-panik-okozhatta-a-3-fiatal-tragediajat.htmlNe engedd el a kezét! - Halálra készülő kamaszokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101214-ne-engedd-el-a-kezet-halalra-keszulo-kamaszok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.