Lélekdidergető idő, köd, sötétség. Itt az ideje, hogy elhúzzunk innen. No, nem melegebb éghajlatra, inkább különböző történetekbe, életekbe, helyzetekbe. Nem a Valentin-napra gyúrunk, inkább csak ide menekülünk a téli búskomorság elől. Egy könyvbe a férfiak agyáról. Egy másikba, amely férfiagy szüleménye. Aztán egy szexesbe, akarósba. Aztán egy szenvedős, vonzódós, még jobban akarósba. Végül egy thrillerbe és egy viszonzatlan, leszbikus szerelembe. Íme a Life.hu szexes, szerelmes, érzelmes könyvajánlója februárra.

A férfi agy

"Hát ez jó rövid könyv lesz! Vagy inkább csak egy füzet!" - ezt vágták tréfásan Louann Brizendine fejéhez a barátai, amikor a neves pszichiáter professzor előállt azzal a ötletével, hogy a nagysikerű A női agy című könyve után megírja a férfiagyról szóló kiadványát is. Brizendine művében a férfiagy különböző életciklusaival ismertet meg. "Egy férfi agyáról azt mondani, hogy az egyenlő az 'öv alatti' aggyal, viccnek jó, de aligha képes lefedni mindazt, amit a férfiagy egésze jelenthet. Azon belül, hogy férfiagy, létezik olyan is, mint a kergetőzős csecsemőagy, a mozgáskényszer alatt álló totyogóagy, az álmatag, életunt, veszélyre éhes tiniagy, a szenvedélyesen elmerült párválasztó agy, az eltompult apai agy, a hierarchiával terhelt agresszív agy, vagy a problémákra gyors megoldást kereső érzelmi agy. Valójában a férfiagy ravasz, alattomos problémamegoldó gépezet." Életszerű példák, személyes élmények, tudományos értekezések, mindenki számára érthető és átélhető nyelven. Érdekes kalandozás az urak koponyájában. 

A férfi agy és a 12 nő voltam a Libri gondozásában jelent megForrás: Life.hu

12 nő voltam

Ha már mindent tudunk a férfiagy működéséről, felkészültünk Forgách András 12 nő voltam című művére is. "A könyvben kislányok, nagylányok, kamasz lányok és első pillantásra érett, felnőtt nők próbálnak meg tényleg felnőni, függetlenedni, szeretnének urai lenni helyzetüknek és kezükbe venni sorsukat." Legalábbis ezt írják róla a szűkszavú könyvajánlók. A valóságban rövid kis történetek ezek. Tizenöt oldal életekről, meghatározó szerelmekről, huszonöt kiló fogyásról, barátnőkről, apákról, szexről és egy jellegtelennek tűnő eszkimóférjről. Általa megtanulunk magunkban sikoltozni, némán szeretkezni, és kutyává válni a tükörfalú terem közepén. És ezek igencsak felemelő érzések.

Ez a férfi

"Uramatyám! A szívem majd' kiugrik a helyéről, a légzésem pedig veszélyesen felgyorsul. Hirtelen szédülni kezdek, és a szám nem reagál az agyam parancsára: 'Mondj már valamit!' Csak állok ott, és bámulok erre a férfira, ő pedig rám. Reszelős hangja a földhöz szegezett, de a megjelenése... társalgásra alkalmatlan, remegő ronccsá változtatott." Nem, ez nem A szürke ötven árnyalata. Ez az a pillanat, amikor Ava O'Shea először pillantja meg Mr. Jesse Wardot. A Férfit. Nagy F-fel. A jóképűt, az elbűvölőt, a magabiztost, az önteltet, a hedonistát, a playboyt. Az akarnokot. Aki öklével dörzsöli a mellbimbót. Aztán gyöngéd szerető módba kapcsol. Te meg önkéntelenül zihálsz a szálkás testén. Nem ő szorítja a fejed fölé a kezedet, hanem te teszed oda. Gyönyörűséges lökéseivel pedig azt mondat ki veled, amit csak akar. És neked nem kell félned semmitől. Egyedül csak tőle. 

Az Ez a férfi és A soha határa az Ulpius-ház gondozásában jelent megForrás: Life.hu

A soha határa

Ha eleged van, ha mennél, ha meg sem állnál. Ha kényszerít egy belső hang, hogy felállj, felvedd a cipődet, összepakold egy kis táskába a legszükségesebb holmikat, és fogd a retikülöd. Ha nincs benne semmi logika, és különösebb céltudatosságot sem érzel, azon kívül, hogy tudod, tenned kell valami mást, mert belepusztulsz, vagy úgy végzed, mint a szüleid. Éppen ezt érezte Camryn Bennett is, amikor 20 évesen elindult a vakvilágba. Önmagát kereste, helyette azonban Andrew Parrish-t találta meg. Gyűlölte magát, amikor hagyta kisétálni a férfit a motelszobájából. Mert önző ribanc lett volna, ha beengedte volna az életébe. Tudta, hogy nem lehet része a fiú életének. Mert mi történne, ha belé szeretne, vagy valami olyasmit akarna tőle, amit a lány nem tudna megadni? Összetörne a szíve. Pedig nem okozhat több fájdalmat neki. 

Holtodiglan

Azoknak, akik imádnak különböző szereplők helyébe kerülni. Akik szeretik, ha az író képes váltogatni a perspektívákat, és egyazon történetről, ebben az esetben a feleség, Amy eltűnéséről férfi, illetve női aggyal is írni. "Leleményes és alattomos thriller... Miközben a cselekmény egyre vadabb fordulatokat vesz, a szöveg egyben szellemes és okos kommentárja is a férfi-női kapcsolatok ingatag hatalmi viszonyainak, és megmutatja, hogy sokszor hatalmasabb erők játékszerei vagyunk" - így foglalta össze a művet az Entertainment Weekly, melynek egykoron szerkesztője volt az írónő, Gillian Flynn. Egyik főszereplőnk, Amy a legsötétebb résznek nevezte, amikor Valentin-napon indult pisztolyt venni. Csak arra az esetre, ha Nickkel elfajulnának a dolgok. Vásárlás után pedig hazament vacsorát főzni a férjének. Nick apja buta ribancnak nevezte. Mindenkit így jellemez, aki nem megy el, amikor úgy gondolja, hogy a férje bántani fogja. Amy persze nem hitte, hogy Nick képes lenne bántani őt. De akkor most hol van a lány?

A Holtodiglan és A szerelemfüggő könyvek az Alexandra gondozásában jelent megForrás: Life.hu

A szerelemfüggő

"Vécépapírból pillangót vágok ki, felragasztom a falra. Öt napig nem eszem. Hétszázszor leírom a nevét a párnahuzatra. Két napig az ágy alatt lakom. Kidagadó nyaki erekkel teljes erőmből ordítok megszakadásig." Ismerős? És akkor még el sem kezdtél olvasni, ez ugyanis pusztán a borítóbelső. Lévai Katalin nem cicózik. Már ez első fejezetben az arcunkba csapja, hogy csak az egyedüllét közben tanulhatjuk meg, hogy nem vagyunk egyedül. Nehéz téma, egy súlyos szerelem és egy saját neméhez vonzódó fiatal lány. Gondolkodós, elmélkedős, őszinte.