Ne húzogasd a pasikat ész nélkül! Randiappos tedd, ne tedd csajoknak

Forrás: Thinkstock -
párkeresés magány Tinder társtalanság szeretet randi ismerkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt években több tanácsot is adtunk arra vonatkozóan, hogyan pasizz be a szájbervilágban és mire figyelj, hogy elkerüld a virtuális párkeresés leggyakoribb buktatóit. Nos, jelentjük, a hagyományos ismerkedős oldalak csillaga leáldozott. Már most a jövőben élünk, és a jövő a randiappoké. Ezeknek az alkalmazásoknak sajátos szabályai és szokásai vannak. Most segítünk eligazodni a mobilcsábítás új világában!

Szkippeljük a szövegelést, randizzunk!

Amikor azt mondjuk online társkeresés, mindannyian tudjuk, mit jelent. A klasszikus ismerkedős oldalak tematikája minden platformon meglehetősen hasonló. A felhasználók feltöltenek magukról néhány - a legelőnyösebb - képet, kitöltik a saját adatlapjukat a legérdekesebbnek tűnő módon, és kedvükre böngésznek a potenciális jelöltek között. Ezzel szemben a randizás okostelefonokra portolása alapvetően más élményt jelent.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A GlobalWebIndex piackutató új jelentése szerint több mint 91 millióan használják az olyan helyfüggő társkereső alkalmazásokat, mint a Tinder, a Momo és a Hinge. Ennek a számnak kétharmadát férfiak teszik ki, ám a nők több időt töltenek el randiappjaikkal, és sokkal szelektívebbek, mint az ellenkező nem tagjai.

Azok, akik úgy gondolják, hogy a tipikus társkereső oldalakon ma már csak a lúzerek vannak, saját keserű tapasztalataik miatt érzik önmagukat vesztesnek. Napokat, heteket eltölteni levelezéssel, mások megismerésével bizony fárasztó és unalmas, ráadásul több energiát vesz igénybe, mint egy társkereső alkalmazáson rányomni az illetőre, és néhány órán belül összefutni vele, valahol a közelben. A gyorsaság és az egyszerűség hatalmas pluszpont, és telefonon csetelni valójában nagyon szórakoztató, de csak akkor, ha ismered és betartod azokat a szabályokat, amivel a randiappokat a magad javára fordíthatod.

Diplomást keresünk!

Valentin-nap kapcsán a Gemius utánajárt, hogy mely táskereső oldalak élvezik a legnagyobb népszerűséget Magyarországon és környező államokban. A kutatásban a 18-69 éves felhasználókat vizsgálták, a 2013. november és 2014. november közötti időszakban. Hazánkban a legnépszerűbb társkereső oldal a Randivonal.hu. 270 ezer internetezővel. Ezt követi 180 ezer látogatóval az Elittars.hu., a lista harmadik helyén pedig a Love.hu szerepel 100 ezer látogatóval.

És hogy miért ilyen népszerű idehaza a felsőfokú végzettségűek elit párkeresője? Erre a kérdésre 2014 januárjában a Hány diploma szükséges a szerelemhez? című cikkünkben találtuk meg a választ, amikor is az Origo Randi társkereső diplomás regisztráltjaira vonatkozó adatait elemeztük. Kutatásunkból kiderült, hogy az összes női felhasználó 40%-a rendelkezik diplomával. (Ugyanez a szám a férfiaknál mindössze 29 százalék.) Vagyis ha hihetünk a statisztikáknak, akkor ezen a több mint 2 millió főt számláló társkeresőn majdhogynem a regisztrált nők fele rendelkezik felsőfokú végzettséggel. És hogy ezek a nők miért nem találnak párt? Kiderül Férfivélemény: Ezért nem kéne nekem diplomás nő című írásunkból.

Tedd: Mutasd önmagad!

A randiappok vizuális médiumok, legalábbis addig, amíg két ember között elindul valamiféle kommunikáció. A mobilról ismerkedők egyik legnagyobb csapdája, hogy profilképük nem, vagy nem pontosan illusztrálja a valóságot. Nincs annál rosszabb, mint amikor az első találkozásnál azzal szembesül a potenciális jelölt, hogy az illető teljesen máshogy néz ki élőben.

Forrás: Thinkstock

A legelőnyösebb fotó kiválasztása lehet akár a siker kulcsa is, hiszen ez alapján dől el, hogy szimpatikusak, vonzók vagyunk-e mások szemében. Készíthetsz magadról vicces képet is - ez arról árulkodik, hogy van humorérzéked -, vagy esetleg olyat, ami a kedvenc szabadidős tevékenységed közben készült. Ügyelj azonban arra, hogy soha ne pózolj hiányos öltözetben, a pucér testedet sem kell egy idegennek megmutatni, a kamufotó vagy egy kitakart arc pedig szerintünk nem szorul különösebb magyarázatra.

Tedd: Dekódold az üzeneteket!

A közismert idézet, miszerint "Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!" különösen igaz a randiappokra. Érthető, hogy fel akarod hívni magadra a figyelmet, de beszélgetés közben inkább kerüld a megtévesztő üzeneteket, a hatásvadász fordulatokat, és sajnos a hiperszellemes metaforákat sem mindig érti a másik fél. A túlzásba vitt kúlság helyett sokkal célravezetőbb, ha kedvesen és egyszerűen fogalmazod meg a mondandódat.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a beszélgetésnek nincs dinamikája, és a sorok mögött nem rejtőzik egy kis kacérkodás, de mivel nem látjátok, nem halljátok egymást, fennáll a félreértések veszélye. Ne feledd, hogy a csetpartnernek küldött üzeneteket mások is elolvashatják, ezért csak azokat az érzéseidet, gondolataidat oszd meg másokkal, amit mindig, minden körülmények között felvállalsz.

Forrás: Thinkstock

Tedd: Légy mindig őszinte!

Miért használod a társkereső appot? Komoly kapcsolatra vágysz, szimplán csevegni szeretnél, vagy egyéjszakás kalandban gondolkodsz? Bármelyik is igaz rád, nem számít, hiszen ez egyedül rád tartozik, a te döntésed, de mindenképpen őszintének kell lenned önmagaddal és másokkal szemben. Ne hagyd, hogy a potenciális partnered azt gondolja, csupán a móka kedvéért töltötted le az alkalmazást, miközben te tartós kapcsolatot szeretnél. Ez nem fair, és így feleslegesen raboljátok egymás idejét.

Ne tedd: Hanyagold a kliséket!

Korábban már írtunk a legergyább tinderes dumákról, és nem győzzük elégszer hangsúlyozni az eredeti, a személyiségedre igazán jellemző gondolatok fontosságát. Végtére is valamivel ki szeretnél tűnni a tömegből, nem igaz? Egy átlagos app-bio tele van klisékkel és üres, semmitmondó, sablonos idézetekkel, amivel bizony te is alaposan mellélőhetsz.

Ne tedd: Ne ideákat kergess!

A nagy Ő-re vonatkozó romantikus illúziókat és fantáziákat - legalábbis egy időre - félre kell tenni, és különválasztani a virtualitást a valóságtól. Az sem nyerő húzás, ha igazi kihívásként prezentálod magadat a külvilág felé, aki nehéz eset, vagy nem hétköznapi személyiség. Ha pedig túlságosan hangoztatod a függetlenségedet, ne csodálkozz azon, ha a férfiak többsége úgy gondolja, úgysincs rájuk szükséged, hisz egyedül is boldogulsz az életben.

Forrás: Thinkstock

Tedd: Bánj csínján a hangulatjelekkel!

Amikor "matched van", és elkezdesz csetelni valakivel, teljesen egyértelmű, hogy hiányoznak a nonverbális kommunikációs jelzések, ilyenkor jönnek képbe az emotikonok, amik segítségével könnyebben kifejezheted konkrét érzéseidet. A mosolyjel jó módja annak, hogy megtörd a jeget, megerősítsd mondataid humoros jellegét, és még számtalan más hangulatjelet használhatsz gondolataid közvetítésére. Kövesd a kevesebb több elvét: ne tegyél minden sor mögé „LOL"-t, mert nem kelt hívogató benyomást, és a partnerjelölted szemében kontrollálatlannak, komolytalannak tűnhetsz!

Tudtad?

A világ legnépszerűbb társkereső oldala, a Match.com éves felmérése során kiderült, hogy azok az egyedülállók, akik emodzsikat csatolnak a beszélgetésekhez, többet szexelnek azoknál, akik pusztán szavakkal kommunikálnak. A tanulmány azt állítja, hogy a kis képecskéket küldözgető nők többször randiznak, és akik csók-emodzsikat is használnak, általában gyorsabban jutnak el a csúcsra. A kutatásról szóló cikkünket itt érheted el.

Ne tedd: Ne blokkolj ész nélkül!

Ha úgy érzed, bármilyen módon zaklatni, bántani próbálnak, egyetlen mozdulattal kiléphetsz az adott szituációból, ezért is rendelkeznek a lokációs társkeresők blokkoló funkcióval. Csak azért viszont nem illik letiltanod valakit, mert úgy gondolod, hogy furcsa vagy csúnya, mindössze annyit kell tenned, hogy udvariasan, ám határozottan tudtára adod, hogy valaki mást keresel. Ne feledd: a profilok mögött igazi hús-vér emberek rejtőznek!

A szerelem mindenkinek jár:

Vannak olyan tematikus társkereső oldalak, ahol nem csak arról van szó, hogy kinek hány diplomája van, vagy miért is kíván kikacsintgatni a házasságából. Sokkal inkább arról, ki neveli egyedül a gyermekét, ki tartozik egy kisebbségi csoporthoz vagy felekezethez, és ki él együtt valamiféle fogyatékossággal. Körülnéztünk hát az elfogadáshoz, a támogatáshoz, a barátsághoz és a szerelemhez hozzásegítő társtaláló oldalak között. A szerelem mindenkinek jár: társkeresők romáknak, rondáknak és fogyatékkal élőknek című cikkünket itt érheted el.

Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:

„A randialkalmazásoknak egyre nagyobb a népszerűsége, a legtöbben azért használják, mert gyors, egyszerű és hatékonynak tűnik. Mielőtt regisztrálsz egy lokációs társkeresőre, kérdezd meg önmagadtól, hogy készen állsz-e arra, hogy olyasvalakivel barátkozz össze, aki a szomszédban lakik! Arra is fel kell készülnöd, hogy vannak olyan regisztráltak is, aki könnyű kalandot, alkalmi szexet keresnek.

Saját igényeiddel, elképzeléseiddel legyél tisztában, de ésszerű keretek közt húzz határvonalakat! Sokszor érdemes kompromisszumot kötni bizonyos kritériumokban, ezért hasznos lehet, ha némely elvárás tekintetében rugalmas tudsz lenni. Miután párba álltál valakivel, azt ugyan nem tudod kontrollálni, hogy az illető milyen üzeneteket, fotókat oszt meg veled, de bármikor törölheted őt az ismerőseid közül. Ugyanakkor fontos, hogy saját autentikus énedből eleget mutass.

Oszd meg másokkal a hobbijaidat, a vágyaidat, a céljaidat - racionális keretek között - akkor is, ha nem lesz belőle több, mint néhány alkalmas csetelés, mert ez által is tapasztalatokat gyűjthetsz! Ne ess abba a hibába, hogy úgy kezelsz másokat, mintha azok árucikkek lennének: szánj időt alaposabb megismerésükre, és törekedj valódi kapcsolatok kiépítésére."

Forrás: Thinkstock

Zsombor, 28, call center munkatárs:

"Én is letöltöttem egy csomó randiprogramot, de szerintem mindegyik tök gáz, és nagyjából ugyanazok vannak rajta. Eleinte lelkesen lájkolgattam a fotókat, de semmi nem történt, és kb. 500 klikkelésből három normális nővel beszélgettem. Rohadtul meguntam, és arra gondoltam, csinálni kellene valami menő pasi fotójával egy kamuprofilt, és élvezni, ahogyan az ostoba nők bedőlnek ennek.

Egy ideig rá sem néztem az adatlapomra, aztán néhány nap múlva bejelentkeztem, és több száz üzenet várt. Lehet, elég hihetetlenül hangzik, de volt közöttük egy nagyon kedves lány, aki annak ellenére találkozott velem, hogy bevallottam neki az igazságot. Eltekintve tőle én még soha életemben nem láttam ennyi felszínes és pénzre hajtós ribancot, mint a Tinderen."

Tamara, 31, termékmenedzser:

"Találkoztam egy fickóval a Happnről, és mivel ugyanabban a kerületben dolgozunk, rábólintottam egy munka utáni beülésre. Eleinte minden klappolt, aztán a pasi egyszer csak megragadta a kezem, és heves udvarlásba kezdett. Na, ettől lehidaltam!

Egyrészt csuromvizes volt szerencsétlennek a tenyere, másrészt én nem tudok ilyen gyorsan fizikai kontaktusba lépni egy idegennel. Baromi kellemetlenül éreztem magam, ezért gyorsan kimentem a mosdóba, majd abban a pillanatban üzenetet jelzett a telefonom. Ő volt az, és ezt írta: Jó éjszakát! Mire visszaértem, már ott sem volt, és persze a számlát sem fizette ki. Aznap éjjel letöröltem az alkalmazást. Inkább a buszmegállóban ismerkedem."
Amikor Hermione Harryt választja: erre kell figyelnie Emma Watsonnak, ha királynő szeretne lennihttp://www.life.hu/intim/20150221-harry-herceg-brit-tronorokos-es-emma-watson-szineszno-randevuznak-lapertesulesek-szerint.htmlKülföldi lapértesülések szerint a brit trónöröklési lista negyedik helyezettje, Harry herceg és a Harry Potter filmek sztárja (micsoda véletlen), Emma Watson titokban találkozgatnak. Elsőre furcsa ez a párosítás, de ha jobban belegondolunk, nem is annyira ördögtől való. Vilmos öccse vélhetően a legjobb parti a szigeten, Ms. Watson pedig annyira rendben van, hogy talán még Erzsébet sem találna fogást rajta.IntimOrigoHálószobai talicska vagy izgi lovaglólecke? Ezek a legkedveltebb szexpózok 2015-benhttp://www.life.hu/intim/20150217-a-lovaglo-vagy-a-kutyapoz-a-legkedveltebb-szexpoz-2015-ben-kideritjuk.htmlLassan már két hónap eltelt 2015-ből, dübörög A szürke ötven árnyalata tébolya is, így itt az ideje, hogy megtaláljuk az év szexpózát. Versenybe száll a jó öreg misszionárius és a kényelmesen asztalra dőlős talponálló is, de természetesen a kutyabarátoknak sem kell aggódniuk a kedvencükért.IntimThinkstockCalvin Harris valójában egy tök jó pasi: Az Armaninak vetkőzött a dögös DJhttp://www.life.hu/intim/20150219-calvin-harris-az-emporio-armani-2015-os-kollekciojanak-arca-es-teste-lett.htmlMióta konstatáltuk, hogy a skót DJ lett az Emporio Armani 2015-ös tavaszi-nyári alsónemű-kollekciójának reklámarca és teste, nem tudunk szabadulni az érzéstől, hogy egész idáig nem szenteltünk elegendő figyelmet Calvin Harrisnek.Intim--"Mi a lényeg? Álljon égnek!" Íme, a legidiótább tinderes bemutatkozószövegekhttp://www.life.hu/intim/20150214-tinder-tarskereso-leirasok-es-furcsa-bemutatkozasok-budapestrol-es-kornyekerol.htmlWoody Allen, Nietzsche és Feldmár András a leggyakrabban idézettek a Tinderen. Úgy tűnik, sok férfi az ő szavaikkal tudja legkönnyebben elmondani, milyen is valójában. Nos, lehet, hogy az alábbi versenyzőknek is inkább egy Coelho-mondattal kellett volna próbálkozniuk ahelyett, hogy magukat adják. Lássuk hát a legergyább szexappos dumákat!Intim--5 dolog, amit nem tudtál Jamie Dornanrőlhttp://www.life.hu/intim/20150214-jamie-dornan-jatssza-christian-greyt-a-szurke-otven-arnyalataban-par-dolog-amit-nem-tudtunk-rola.htmlAz év egyik legjobban várt mozija, amely a 32 esztendős Jamie Dornanból a rossz kritikák ellenére egy csapásra szexőrült csábítót varázsolt. Aki már látta A szürke ötven árnyalata filmet, annak azért, aki pedig még nem, annak azért kötelező ez az olvasmány.IntimOrigoNyitottak vagyunk: Magyarországon végre mindenki szerelmes lehethttp://www.life.hu/intim/20150214-a-nyitottak-vagyunk-kozossegi-kezdemenyezes-magyarorszagon-vegre-mindenki-szerelmes-lehet.htmlHa nem hallanánk a saját fülünkkel, el sem hinnénk, hogy 2015-ben magyar zenészek LMBTQ dalokra írtak át népszerű szerelmes számokat Valentin-nap alkalmából. A meleg és leszbikus párokhoz szóló számok ráadásul idén először a magyar rádiókban is felcsendülhettek. Remélhetőleg mindenki érzi, milyen hatalmas lépés ez!Intim

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.