A szexuális aktivitás a döntő a fogamzásgátlásban

Forrás: Thinkstock -
fogamzás párkapcsolat szex szülő szerelem fogamzásgátlás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők nem a hosszú távú gyermekvállalási szándékuk fényében választanak maguknak fogamzásgátló módszert, hanem inkább az motiválja őket, hogy milyen a párkapcsolatuk, és mennyire aktívak szexuálisan – tudjuk meg a Penn State College of Medicine friss kutatásából.

A szakemberek több mint 1000 pennsylvaniai nővel töltettek ki kérdőívet: a fókuszban a fogamzásgátlási szokások és a szexuális aktivitás állt. Az alanyok azt is elmondták, hogy mik a terveik a gyermekvállalás terén, voltak-e már terhesek, és előreláthatóan milyen körülmények jelentenek fokozott veszélyt egy esetleges terhesség során.

A megkérdezett nők nem tervezték, hogy teherbe essenek 12 hónapon belül. A résztvevők 13 százaléka 12 és 24 hónapon belül szeretett volna teherbe esni, 25 százalékuk 2 és 5 éven belül, 23 százalék pedig csak több mint 5 év múlva szülne. További 23 százalék még nem tudja, akar-e gyereket, míg 16 százalék biztos abban, hogy nem akar szülni.

Forrás: Thinkstock

Kiderült, hogy ezzel együtt sem a hosszú távú tervek határozzák meg a védekezés módját, hanem az, hogy van-e párkapcsolata a nőnek, és milyen gyakran él szexuális életet. Jelenleg a fogamzásgátló tabletták a leginkább népszerűek, amit a 15 és 44 év közötti nők 16 százaléka használ. A különféle méhen belüli és kívüli implant eszközök azonban csak 7,2 százalék számára jelentenek vonzó alternatívát.

A hosszú távú trend ezzel szemben az, hogy a fogamzásgátló tabletták lassan háttérbe szorulnak magas hormontartalmuk következtében, különösen azok körében, akik a közeljövőben nem szeretnének gyereket, vagy egyáltalán nem terveznek szülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.