A magyar férfiak szerint a nők dolga a védekezés

Forrás: Thinkstock -
szex védekezés biztonság férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába tartanak a férfiak még a nemi betegségeknél is jobban a nem kívánt terhességtől, több mint negyedük nem szokott gondoskodni a védekezésről.

A férfiak meglehetősen gondatlanok, ha szexről van szó. Nemzetközi kutatások szerint ez csak a gyermekvállalás után változik meg döntően. Apaként már a saját felelősségüket is látják a tudatos családtervezésben, előtte viszont a férfiak 13 százaléka egyszerűen megfeledkezik a védekezésről.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság leginkább a 35-45 évesekre és a diplomásokra jellemző. A szakértők szerint már a kezdetektől oda kellene figyelni az ismeretterjesztésre. Magyarországon kimagasló a tinédzserterhességek aránya. Ez pedig részben a férfiaknak való megfelelési kényszerrel magyarázható.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A fiatalok 38%-a – jellemzően az óvszerhasználattal járó kellemetlenségek és a megbízható módszerek hormontartalma miatt – a megszakításos közösülést választja. A korszerű fogamzásgátlók ismerete sokat segíthetne. A hüvelygyűrűben lévő hormon például lényegesebben kíméletesebben hat a szervezetre, de napjainkban már létezik olyan hormontartalmú méhen belüli eszköz, melyet a tinédzserek is használhatnak és teljesen észrevétlen – Derült ki a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság kutatásából.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A huszonévesek fele heti rendszerességgel, minden tízedik magyar fiatal pedig naponta él szexuális életet, de éppen a 18-24 éves korosztály ismeri legkevésbé a védekezési módszereket és azok helyes használatát.

A fogamzásgátlók elutasításában a tudatlanság mellett a férfiaknak való megfelelési vágy is gyakran szerepet játszik.

A férfiak 80%-át zavarják az óvszer használatával járó kényelmetlenségek, míg fogamzásgátló tabletta szedése esetén a nők közel fele tapasztalt már libidócsökkenést, súlygyarapodást vagy bőrproblémákat. Az ezek miatt fellépő szorongás az intim együttlétekre is árnyékot vethet, így sok nő inkább lemond a biztonságos együttlétekről. A probléma a riasztó hazai statisztikákban is tetten érhető:

a teljes lakosság körében 100 élve születésre 40, a 19 éven aluliak körében pedig 80 abortusz jut.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

„Azok a férfiak, akiket érdekel a védekezés kérdése, többnyire abban a megoldásban bíznak, amit ők maguk tartanak kézben. Minden harmadik férfi az óvszerre esküszik, amellyel még tökéletes használat esetén is tízszer akkora a teherbeesés kockázata, mint például a hüvelygyűrűvel vagy a hormontartalmú méhen belüli eszközzel való védekezés esetén” – mondta Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy

a férfiak több mint egyharmada (37%) soha nem hallott még az esetleges mellékhatásokról, a modern eszközöket pedig a legtöbben egyáltalán nem ismerik.

Képünk illusztráció Forrás: AFP

Civil munkám során gyakran szembesülök a férfiak tájékozatlanságával: a hüvelygyűrűt például elsőre sokan keverik össze a péniszgyűrűvel, és gondolják azt, hogy az ő élményük fokozását szolgálja, a hormontartalmú méhen belüli eszközről pedig még csak nem is hallottak.

A felszabadult szexet a védekezés elé helyezik, pedig a kettő együtt is megvalósítható.

A hiányos szexuális felvilágosítás miatt sajnos a nők többsége sincs tisztában a választási lehetőségekkel, és az ismereteik – a férfiakéhoz hasonlóan – a tablettáig és a sürgősségi fogamzásgátlóig terjednek” – tette hozzá Dr. Szőnyi György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.