Hiába tartanak a férfiak még a nemi betegségeknél is jobban a nem kívánt terhességtől, több mint negyedük nem szokott gondoskodni a védekezésről.

A férfiak meglehetősen gondatlanok, ha szexről van szó. Nemzetközi kutatások szerint ez csak a gyermekvállalás után változik meg döntően. Apaként már a saját felelősségüket is látják a tudatos családtervezésben, előtte viszont a férfiak 13 százaléka egyszerűen megfeledkezik a védekezésről. 

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság leginkább a 35-45 évesekre és a diplomásokra jellemző. A szakértők szerint már a kezdetektől oda kellene figyelni az ismeretterjesztésre. Magyarországon kimagasló a tinédzserterhességek aránya. Ez pedig részben a férfiaknak való megfelelési kényszerrel magyarázható.

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A fiatalok 38%-a – jellemzően az óvszerhasználattal járó kellemetlenségek és a megbízható módszerek hormontartalma miatt – a megszakításos közösülést választja. A korszerű fogamzásgátlók ismerete sokat segíthetne. A hüvelygyűrűben lévő hormon például lényegesebben kíméletesebben hat a szervezetre, de napjainkban már létezik olyan hormontartalmú méhen belüli eszköz, melyet a tinédzserek is használhatnak és teljesen észrevétlen  – Derült ki a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság kutatásából.

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A huszonévesek fele heti rendszerességgel, minden tízedik magyar fiatal pedig naponta él szexuális életet, de éppen a 18-24 éves korosztály ismeri legkevésbé a védekezési módszereket és azok helyes használatát. A fogamzásgátlók elutasításában a tudatlanság mellett a férfiaknak való megfelelési vágy is gyakran szerepet játszik. 

A férfiak 80%-át zavarják az óvszer használatával járó kényelmetlenségek, míg fogamzásgátló tabletta szedése esetén a nők közel fele tapasztalt már libidócsökkenést, súlygyarapodást vagy bőrproblémákat. Az ezek miatt fellépő szorongás az intim együttlétekre is árnyékot vethet, így sok nő inkább lemond a biztonságos együttlétekről. A probléma a riasztó hazai statisztikákban is tetten érhető: a teljes lakosság körében 100 élve születésre 40, a 19 éven aluliak körében pedig 80 abortusz jut. 

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

„Azok a férfiak, akiket érdekel a védekezés kérdése, többnyire abban a megoldásban bíznak, amit ők maguk tartanak kézben. Minden harmadik férfi az óvszerre esküszik, amellyel még tökéletes használat esetén is tízszer akkora a teherbeesés kockázata, mint például a hüvelygyűrűvel vagy a hormontartalmú méhen belüli eszközzel való védekezés esetén” – mondta Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a férfiak több mint egyharmada (37%) soha nem hallott még az esetleges mellékhatásokról, a modern eszközöket pedig a legtöbben egyáltalán nem ismerik.

Képünk illusztrációForrás: AFP

Civil munkám során gyakran szembesülök a férfiak tájékozatlanságával: a hüvelygyűrűt például elsőre sokan keverik össze a péniszgyűrűvel, és gondolják azt, hogy az ő élményük fokozását szolgálja, a hormontartalmú méhen belüli eszközről pedig még csak nem is hallottak. A felszabadult szexet a védekezés elé helyezik, pedig a kettő együtt is megvalósítható.A hiányos szexuális felvilágosítás miatt sajnos a nők többsége sincs tisztában a választási lehetőségekkel, és az ismereteik – a férfiakéhoz hasonlóan – a tablettáig és a sürgősségi fogamzásgátlóig terjednek” – tette hozzá Dr. Szőnyi György.