Furcsa szexfóbiák, melyekről nem gondoltad volna, hogy léteznek

Forrás: Shutterstock -
szexfóbia fóbia magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindannyian félünk valamitől, ez teljesen normális. Azonban ha a szexet érintő fóbiák kerülnek szóba, máris felkapjuk a fejünket, hiszen hogy lehetne rettegni egy ennyire természetes dologtól?

A fóbiák azonban dacolnak mindenféle logikával, és nincs szükségük arra, hogy "értelmesek" legyenek, csak vannak, ráadásul senkit nem kímélnek, még a sztárokat sem. Szóval előfordul, hogy valaki egy olyan dologtól fél, amitől a többség nem, például a szextől vagy akár a nemi szervektől. A szex körüli fóbiák pedig sokkal gyakoribbak, mint hinnénk.

Íme a 11 leggyakoribb szexszel kapcsolatos fóbia:

Erotófóbia

Az erotofóbia tulajdonképp gyűjtőnév, magába foglalja az összes szexszel kapcsolatos fóbiát. Az erotofóbia alapvetően a szexhez kapcsolódó bármely tárgytól, cselekedettől vagy akár személytől való félelem. Az ettől a fóbiától szenvedő emberek félnek és/vagy kényelmetlenül érzik magukat attól, hogy akár csak beszéljenek a szexről.

Genofóbia

A szexuális jellegű kapcsolatoktól való fizikai és/vagy pszichológiai félelem. Az ezzel a fóbiával küzdő férfiak és nők rettegnek a szextől, és annak ellenére, hogy nagyon szeretnének meghitt kapcsolatba kerülni, és nekik is szükségük van az intimitásra, nem lépnek túl a csókolózáson és az ölelkezésen.

A genofóbiával küzdő férfiak és nők rettegnek a szextől Forrás: Shutterstock

Gymnofóbia

A meztelenségtől való félelem. Félhetnek attól, hogy valaki meztelenül látja őket, de attól is, hogy ők látnak valakit meztelenül, sőt, akár mindkettőtől. Ez a félelem nem összekeverendő a testalkattal kapcsolatos szorongásokkal.

Haptefóbia

A haptefóbia lényegében félelem az érintéstől, de nem is csak szexuális értelemben. Akik ebben a fóbiában szenvednek, már csupán attól is kikészülhetnek, ha valaki a villamoson elhaladás közben hozzáér a vállukhoz. Emellett pedig megrémülhetnek a túlságosan zsúfolt helyektől is.

Filemafóbia

A filemafóbia egészen meglepőnek tűnhet, hiszen lényegében félelem a csókolózástól. Azok körében megjelenhet ez a félelem, akik alapvetően is félnek a kórokozók átadásától, de még véletlenül sem csak rájuk korlátozódik. Vannak, akik eleve fizikai szinten félnek a csókolózástól, ezzel szemben a szeretkezésnél viszont nem jelentkezik a fóbia.

A filemafóbia félelem a csókolózástól Forrás: Shutterstock

Itifallofóbia

Félelem a pénisztől. Nőket és férfiakat egyaránt érint ez a fóbia, csupán egy árnyalatnyit eltérő módon. A férfiaknál a saját erekciójuktól való félelemként jelentkezik, a nők oldaláról pedig az erekció látása vagy megérintése váltja ki.

Medomalakufóbia

A férfiaknál jelentkező fóbia gyakran a teljesítménnyel kapcsolatos szorongással függ össze, ez az erekció elvesztésétől való félelem. Ezek a férfiak képtelenek beleélni magukat a szexuális együttlétbe, mivel folyamatosan azon görcsölnek, nehogy csalódást okozzanak a partnerüknek.

Vénusztrofóbia

Bizony-bizony, ez a kifejezés a szép nőktől való félelmet takarja. Mivel a szépség szubjektív, az ebben a fóbiában szenvedő férfiak és nők azoktól a nőktől félnek, akiket szépnek találnak. Attól tartanak, hogy nem érdemlik meg ezt a szépséget, vagy attól, hogy a nő szépsége valamilyen módon árthat nekik.

Vénusztrofóbiások a szép nőktől rettegnek Forrás: Shutterstock

Menofóbia

Vagyis menstruációs fóbia. A nők a saját menstruációjuktól félnek, és minden alkalommal pánikolnak, amikor véreznek, a férfiak pedig magától a vér látványától rettegnek, esetleg a nőtől, aki a hónapnak éppen azon szakaszában jár.

Anuptafóbia

Ez a félelem egészen gyakori az embereknél, csupán nem tudják, hogy neve is van. Az anuptafóbia lényegében az örök szingliségtől való félelem: a rettegés, hogy sosem találnak párra.

Oneirogmofóbia

Az álmainkat nehéz kontroll alatt tartanunk, és talán pont emiatt sokan félnek is az álmodástól. Azok az emberek, akik oneirogmofóbiával küzdenek, a szexi, nedves álmoktól rettegnek. Akik félnek a szexuális jellegű álmoktól, azoknak gyakran zavar keletkezik az alvási ciklusukban, mivel attól tartanak, ha engednek az álmosságnak, a szexről fognak álmodni.

Ha kíváncsi vagy további érdekes, furcsa fóbiákra, a következő cikkben még többet találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.