Félelem a szép nőktől és a házasságtól: pár furcsa fóbia, melyekről még tuti nem hallottál

szorongás félelem fóbia magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már sokat hallottunk a pókfóbiáról vagy a magasságtól való félelemről, de vannak kevésbé ismert és furcsa fóbiák, melyek megkeserítik az ember hétköznapjait. Ahány ember, annyiféle félelem kerítheti hatalmába, és sokszor nem is tudunk róla, hogy ezek valójában létező fóbiák.

Venustrafóbia vagy kaliginefóbia: félelem a szép nőktől

A kaliginefóbia, vagy más néven a venustrafóbia a szép nőktől való eltúlzott vagy irracionális félelem klinikai kifejezése. Egyes emberekből komoly szorongást, akár depressziót is kiválthat egy gyönyörű nő jelenléte. Ezt okozhatja egy korábbi traumatikus esemény, amely egy szép nővel kapcsolatos és komoly kisebbségi komplexust okoz.

A venustrafóbia a szép nőktől való eltúlzott vagy irracionális félelem Forrás: Shutterstock

Nomofóbia: „Te jó ég, nincs nálam a telefonom!"

A nomofóbia a mai kor emberének a betegsége. Legtöbbször akkor tör rá az emberre, ha nincs nála a mobiltelefonja, esetleg lemerült, nincs térerő vagy valamilyen okból kifolyólag nem működik. Ha nem tudják használni a telefonjukat, a nomofóbiában szenvedő emberek pánikba esnek vagy szorongani kezdenek. Ez a fóbia leginkább abból a függőségből ered, hogy az ember egész nap megszállottan ellenőrizgeti a telefonját. Egy felmérés szerint a 18-24 éves korosztály 77%-a nomofóbiás, míg a 25-34 év közöttiek 68%-ban szenvednek ebben a fóbiában.

Eizoptrofóbia: félelem a tükröktől

Az eizoptrofóbiában szenvedő emberek képtelenek tükörbe nézni, sőt, ez a félelem kiterjedhet bármilyen fényvisszaverő felületre. Van, aki babonás és retteg attól, hogy összetörik majd a tükör és ez balszerencsét okoz, mások attól tartanak, hogy egy természetfeletti dolgot, pl. szellemet látnak majd a tükörben. Bizonyos esetekben az eizoptrofóbia alacsony önértékelésből alakul ki, amikor az ember szégyelli a külsejét és nem akarja azt a tükörben látni.

Az eizoptrofóbiában szenvedő emberek képtelenek tükörbe nézni Forrás: Shutterstock

Plutofóbia: félelem a gazdagságtól

Bár a legtöbb ember gazdagságra törekszik, vannak olyan emberek is, akkor rettegnek a pénztől és a vagyontól. A plutofóbiában szenvedők félnek attól, hogy ők is meggazdagodhatnak, inkább szabotálják a saját karrierjüket, hogy még véletlenül se keressenek sok pénzt. Ez a félelem abból is fakadhat, hogy rettegnek a felelősségtől, a nyomástól és attól, hogy esetleg elveszítik a vagyonukat.

Gamofóbia: félelem a házasságtól

Ez halálosan komoly: létezik az elköteleződéstől vagy házasságtól való irracionális félelem, a gamofób embernek már a házasság gondolata is nagyon félelmetes. A gamofóbia különösen a férfiak körében fordul elő és általában két komoly indok húzódhat meg mögötte. A túlzott felelősség, a kockázatok és a kiszolgáltatottság szorongást okoz ezeknek a férfiaknak, úgyhogy inkább menekülnek egy kapcsolatból, ha a házasság szóba kerül. Másrészt a gamofóbiát okozhatja egy múltbeli fájdalmas esemény, mint például egy szülői válás, sikertelen házasságokról szóló történetek vagy egy gyermekkori bántalmazás.

A gamofób embernek már a házasság gondolata is nagyon félelmetes Forrás: Shutterstock

Atychifóbia: félelem a kudarctól

Hibázni és kudarcot vallani senki sem szeret, de vannak, akik annyira fájdalmasan élik meg a kudarc lehetőségét is, hogy inkább nem vállalnak semmiféle kockázatot. Ők azok, akik a kudarctól való félelmük miatt inkább bele sem kezdenek dolgokba, kerülik a veszélyes helyzeteket, nem bíznak a saját tudásukban és képességeikben. Már a gondolattól, hogy valami nem sikerül nekik vagy egy helyzetben nem teljesítenek elég jól, pánikot és szörnyű szorongást élnek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.