választás Egyesült Királyság képviselő parlament Charles Kennedy meghalt brit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden idők legfiatalabban megválasztott brit parlamenti képviselőjének halálhírét családja közölte kedd reggel.

Életének 56. évében elhunyt Charles Kennedy, a brit Liberális Demokraták volt vezetője. Az 1959-ben született skót politikus 1999-tól 2006-ig állt az egykor harmadik legnagyobb brit parlamenti párt élén. A liberális vezért 1983-ban, 23 évesen választották alsóházi képviselőnek.

Charles Kennedy 56 éves volt Forrás: AFP/Leon Neal

Egészen a májusban tartott idei parlamenti választásokig, amelyek után egy 20 éves egyetemista lány is bekerült a Skót Nemzeti Párt (SNP) képviseletében a londoni alsóházba, Kennedy volt minden idők legfiatalabban megválasztott brit parlamenti képviselője, és 40 évesen már a Liberális Demokraták miniszterelnök-jelöltje lett.

Kennedynek 2006-ban ugyanakkor hosszas belharcok után távoznia kellett a párt éléről. Pártvezetői karrierjét a brit sajtó egyöntetű korabeli beszámolói szerint alkoholizmusa futtatta zátonyra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.