Koronavírus elleni orosz vakcina: kutatók kérdőjelezik meg a klinikai vizsgálat eredményeit

Forrás: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium/- -
vakcina orosz koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Covid-19 elleni orosz vakcina, a Szputnyik V klinikai vizsgálatainak korai eredményeivel kapcsolatos kétségeinek adott hangot kutatók egy csoportja a The Lancet című orvosi folyóiratnak hétfőn elküldött hivatalos levélben - számolt be a Reuters hírügynökségnek a dokumentum egyik szerzője.

A philadelphiai Temple Egyetem docense, Enrico Bucci szerint a hivatalos levelet - amelynek tartalmát a Reuters nem látta - öt országból, döntően Olaszországból, valamint Svédországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Japánból származó 15 kutató, egyebek között virológiai és immunológiai szakemberek írták alá.

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én. Forrás: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium/-

Néhány nappal korábban kutatók egy nagyobb csoportja - beleértve a 15 tudóst is - nyílt levelében fordult a The Lancet főszerkesztőjéhez, miután a folyóirat leközölte a moszkvai Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag eddigi klinikai vizsgálatainak eredményeit.

A kutatók rámutattak, hogy "nagyon valószínűtlen" mintázatokat azonosítottak a tesztelések első és második szakaszának adataiban.


A Gamaleja Intézet egyelőre nem reagált a hétfőn elküldött hivatalos levéllel kapcsolatos megkeresésre.

Múlt héten azonban az intézet elutasította a nyílt levélben megfogalmazott kritikákat, mondván, hogy a publikált eredmények hitelesek, pontosak, és a The Lancet szakemberei is megvizsgálták őket.
Az Interfax orosz hírügynökség szerint a nyílt levél nyomán az intézet részletes levélben reagált a folyóirat főszerkesztőjének.

Oroszország a világ első Covid-19 elleni vakcinájának kifejlesztője. A Szputnyik V tesztelése első és második szakaszának eredményeit szeptember 4-én publikálta a The Lancet. A tanulmány szerint a beoltott emberekben mintegy másfészer annyi antitest alakul ki, mint azokban, akik átestek a Covid-19 betegségen. A vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza már megkezdődött - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.