Terrortámadás történt Bécs belvárosában hétfőn este: halottak és súlyos sérültek is vannak

Forrás: AFP/Roland Schlager -
terrortámadás Bécs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva először azt közölte, hogy lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek. Az APA osztrák hírügynökség később azt jelentette, hogy egy feltételezett támadó és egy gyalogos vesztette életét. A belügyminiszter szerint több elkövető lehetett. Felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban. "Ha egy éjszakai szórakozóhelyen vannak, maradjanak annak belső helyiségeiben" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan. Az állítólagos túszejtéssel kapcsolatos híreket nem erősítette meg.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre. Más felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert - valószínűleg egy rendőrt - találat ért.

Forrás: AFP/Roland Schlager

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben, őket több kórházba szállították, néhányuk állapota súlyos. A bécsi mentőszolgálat szóvivője azt állította, hogy több halott és sebesült van. Egy tettest elfogtak, több feltételezett társa után hajtóvadászat indult.
Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a támadók legalább hat helyszínen sebesítettek meg járókelőket és egy rendőrt Bécs belvárosában.

Az incidens este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek az imaházban. Az ausztriai zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, mivel azok akkor már zárva voltak.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.