Rusvai Miklós elárulta, hogyan védekezhetünk a leghatékonyabban a koronavírus ellen

fotó: Talán Csaba -
járvány védekezés Rusvai Miklós koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rusvai Miklós elárulta, ő mit tesz az egészségéért, és mit tanácsol az embereknek annak érdekében,  hogy ellenállóbbak legyenek a vírussal szemben.

Egyre többen bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy a delta variánst kapták-e el, vagy csak az allergia tünetei kínozzák őket. Ősz elején nagyon gyakori a megfázás is, de vajon hogy lehet megkülönböztetni az allergiát a megfázástól, illetve a koronavírustól? Erről beszélt Rusvai Miklós a Ripostnak.

„Nemcsak a megfázáshoz, de az allergiához is nagyon hasonlítanak a delta vírus tünetei. Jellemző tünete a delta vírusnak a szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás, köhögés, fáradtság és az enyhe hőemelkedés. A pollenallergiánál a könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás szintén jelentkezik, így nehéz elkülöníteni, főleg most, hogy a szezonja van, mert rengeteg a parlagfűpollen",

– mondta Rusvai Miklós.

„Az allergiától úgy különböztethető meg leginkább a delta mutáns okozta covid, hogyha valaki soha életében nem volt allergiás, és most tapasztal magán ilyet, akkor ne arra gondoljon, hogy hirtelen allergiás lett.

Nagyobb a valószínűsége, hogy covidos, mint annak, hogy egyik évről a másikra kialakult nála az allergia. A másik fontos különbség az, hogy az allergiánál nincs hőemelkedés, íz és szaglásvesztés sincs. A megfázás és a delta variáns tünetei még hasonlóbbak, az egyetlen különbség, hogy csak a koronavírusnál jelentkezik íz- és szaglásvesztés",

– magyarázta Rusvai, aki azt is elmondta, hogyan lehetünk ellenállóbbak a betegségekkel szemben:

  1. Oltassuk magunkat! Aki nem tette, ez az első számú tanács.
  2. Aki március előtt kapta az alapimmunizálást, vagy kínai vakcinával oltották, az mindenképpen kapja meg a harmadik oltást is.
  3. Minél többet legyünk a szabad levegőn. Szerencsére még jó idő van, a szabad levegőn kevésbé terjed a vírus.
  4. Ha zárt térbe megyünk, főleg, ha rizikócsoportba tartozik valaki (60 év fölötti, alapbetegségei vannak), akkor viseljen maszkot. Központilag nincs előírva, de nem tilos.
fotó: Talán Csaba

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.