Már biztos a pedagógusok béremelése, dugódíj, minimumadó és gázembargó viszont nem lesz

Forrás: MTI/Soós Lajos -
Kormányinfó Gulyás Gergely gázembargó Orosz-ukrán háború dugódíj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő péntek délelőtt tartott kormányinfót. Az eseményen a háborús helyzetre, az inflációra, az ezek kapcsán hozott rendelkezésekre és a hazai pedagógusok bérproblémáira is kitértek.

A jelenlegi helyzetnek köszönhetően soha nem volt még akkora infláció az euróövezetben, mint a mögöttünk hagyott hónapban. A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiaárak, Magyarország kormánya pedig mindent megtesz az infláció csökkentéséért.

Gulyás Gergely Forrás: MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely elárulta, hogy Brüsszel levélben szólította fel a magyar kormányt a benzinárkülönbségek megszüntetésére, a piaci versenyt azonban nem sérti ez a lépés, így nem terveznek engedni ezen a téren. A miniszter elmondása alapján

a kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat, a gázembargót és a globális minimumadót.

A politikus arról is beszélt, hogy jövő hét pénteken lesz uniós csúcstalálkozó. Hangsúlyozta, hogy bár az unió egysége fontos, ők csak olyan szankciókat fognak támogatni, melyek nem fájnak jobban Európának, mint a szankcionálandó félnek.

A miniszter a bejelentés keretében cáfolta azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint Pintér Sándor belügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen arról beszélt, hogy nem lesz béremelés, sőt, a humánszféra örüljön, ha nem sújtják elvonásokkal. A politikus kijelentette: nem volt erről szó az eseményen.

A pedagógus-béremelés kapcsán hozzátette: „Az uniós forrásokból háromszor 10 százalékot tudunk emelni 2024-ig, efelett hazai források kellenének.”

Az ellenzék mindent megtesz, hogy a tanárok és az orvosok béremelését blokkolja, miközben néhányan EP-képviselőként havi ötmillió forintot keresnek, ami Gulyás szerint felháborító.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.