Ne dugványozd, szaporítsd a leandert!

Forrás: Shutterstock -
leander dugványozás fény szaporítás pára
Dugványozni könnyű. Szaporítani már nem annyira, de megéri.

Sokan azt gondolják, hogy a gondatlan gazda felejti a leander ágainak végén a hosszúkás magtokokat. Pedig az nem szemét, hanem nagyon is hasznos, ha új növénykét szeretnénk nevelni. Vágjuk le a magtokokat, és válasszuk ki a legnagyobbakat, mert azokban több az érett mag. A magokat most csíráztatni fogjuk, ezért egy fóliával lefedhető edényre lesz szükségünk, amin áthatol a fény, de bent marad a pára. 

Az edényt megtöltjük laza szekezetű virágfölddel, be is nedvesítjük, majd rászórjuk a magokat. 

A leander magjait nem szabad mélyre ásni, elég, ha 1-2 milliméter föld fedi el őket. Permetezzük meg egy kis langyos vízzel, aztán takarjuk be fóliával, de úgy, hogy  tépkedjünk a fóliára apró lyukakat. A csírázás ideje alatt folyamatosan melegre és fényre van szüksége a növényünknek. A leander szaporítása nem megy gyorsan, akár 4 hét is eltelik, míg megjelenik az első kis csíra. 

Amikor már 4-6 hetesek az újszülöttek, ültessük át őket a szaporítótálcából kis cserepekbe.

 Ezután már csak öntözni kell őket, és gondoskodni a fényről és a melegről. Ha már a 10 centit is elérték, új cserépbe költözhetnek. Ha pedig már a 15-20 centis magasságot is elérték, csípjük ki a növények közepét, hogy bokrosodjanak. Mindig, amint kinövik a cserepet, ültessük őket egy nagyobba. A harmadik évben végre megláthatjuk, milyen színű virágokat hoznak...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.