Már most lefoglalnád a nyaralást? Mutatjuk a first minute akciók előnyeit

utazás, utazási iroda, jegyek
George Rudy/Shutterstock - George Rudy
utazás akció foglalás utazási iroda nyaralás
Ma már nem divat a last minute, helyette érdemes a korai foglalás kedvezményét, a first minute akciókat keresni. De mire figyeljünk a foglalásnál, hogy tényleg jól járjunk?

A legtöbb helyen főszezonban vagy az ünnepek alatt magasabbak az utazási költségek, ezért érdemes lehet szezonon kívül utazni. Ha rugalmasak vagyunk, sokat spórolhatunk mind a szálláson, mind a repülőjegy árán.

Hogy tényleg megérje az árát

utazási iroda, utazás, foglalás
Az akciók körülbelül március végéig tartanak
Forrás: Studio Peace/Shutterstock

Az akciók körülbelül március végéig tartanak, ilyenkor akár 30-40 százalékkal olcsóbban foglalhatunk. Kizárólag engedéllyel rendelkező utazási irodával szerződjünk le. Hasonlítsuk össze az árakat. Van, ahol például a szállás, a repülőjegy mellett a repülőtéri illeték és a transzfer díja is benne van, míg máshol az utóbbi két tételért külön kell fizetni. Tájékozüdjunk arról is, hogy milyen részletekben kell fizetnünk. Sok esetben már 40-50 százalék előleggel lefoglalhatjuk az utazást, a fennmaradó összeget pedig az utazás előtt egy hónappal kell kifizetnünk. Ha mégis egy összegben fizetnénk a foglaláskor, akár további kedvezményeket is kaphatunk. 

Ha még nem tudod, hova utazz a nyáron, nézz körül a Travelón, csodás úticélokról olvashatsz!

Nem várt események

Bármikor bekövetkezhet nem várt esemény, ezért még foglalás előtt érdemes ellenőrizni az ingyenes lemondás feltételeit. Fontos megnézni azt is, hogy ha kicsúszunk az ingyenes lemondási időszakból, az utazási irodának milyen összegű bánatpénzt kell megfizetnünk. Ha nem szeretünk kockáztatni, kössünk útlemondási biztosítást, mely fedezi a határidő utáni lemondás teljes vagy részleges költségeit. Fontos tudni, hogy az ilyen biztosítások csak egészségügyi indokokra érvényesek, és pusztán azért, mert meggondoltuk magunkat, nem lehet érvényesíteni őket. Bár kevesebbet kell fizetnünk, ha önrésszel kötjük meg a biztosítást, de lemondás esetén a teljes utazási költség akár 15-20 százalékát is ki kell fizetnünk.

Hiába foglaltuk le a nyaralást, ez még nem jelenti azt, hogy az adott út valóban megvalósul. Különösen szervezett autóbuszos utazások esetén nézzük meg, hogy az utazást milyen minimális létszám esetén indítják el. Előfordulhat, hogy alacsonyabb utaslétszám esetén létszám felárat kell fizetnünk, ezért végső esetben ezzel az összeggel is kalkulálnunk kell.

Számoljunk azzal, hogy az utazási iroda árat emelhet például árfolyam- vagy üzemanyag emelkedésre hivatkozva, ezért nem mindegy, hogy milyen összegig vállalnak garanciát az árra. Jó hír, hogy 8 százalékot meghaladó mértékű áremelés esetén indoklás nélkül elállhatunk a szerződéstől, és ez esetben visszakapjuk a teljes befizetett összeget - írja a Fanny magazin.

Ezekre a dolgokra érdemes figyelni, ha magad szervezed az utat:

1. Tanuljunk más kárából

Kezeljük óvatosan az értékeléseket, mivel nem mindig tudjuk, hogy ki milyen szándékkal írta le a véleményét. Minél több értékelés található az oldalon, annál több valós információt szerezhetünk a szálláshelyről, de mindenképpen átfogóan értékeljük az olvasottakat.

2. Mire jó a virtuális séta?

Nézzünk körül a szállás környékén a Google Maps és a Google Street View segítségével, így könnyen kiderül, hogy milyen a környék, és valóban csak pár száz méterre van a tenger, vagy esetleg egy meredek lépcsősoron keresztül juthatunk el a partra.

3. A központtól távolabb

Városlátogatás során sokan központi helyet keresnek, de külső kerületekből is könnyen bejuthatunk a városba, ráadásul itt a szállás is olcsóbb lehet. Ha tömegközlekedéssel tervezzük az utazást, a szállásdíj tervezésekor érdemes ennek költségével is kalkulálni.

utazás, városlátogatás,  térkép,
Városlátogatás során sokan központi helyet keresnek
Forrás: NDAB Creativity/Shutterstock

4. Itt a jutalék, hol a jutalék?

Nézzük meg az árat a kiszemelt hotel saját honlapján, ezzel megspórolhatjuk a szálláskereső oldalak közvetítői díjait. Ügyeljünk arra is, hogy egyes foglalórendszerek az árakat adókkal, míg mások adók nélkül tüntetik fel.

5. Az autó is biztonságban

Járjunk utána, hogy a szálláshoz tartozik-e parkolás. Ha igen, nem biztos, hogy ingyenes, előfordulhat, hogy a parkoló használatáért külön díjat kell fizetni, vagy előzetes foglalásra van szükség.

6. Spóroljunk az ételen

Az is fontos szempont, hogy az étkezés benne van-e az árban, és ha igen, akkor naponta hány alkalommal. Ha hosszabb utazást tervezünk, gyakran jobban megéri, ha all-inclusive vagy félpanziós ellátás helyett saját magunk gondoskodunk az ellátásról.

7. Olcsó húsnak híg a leve

Ha önellátó apartmanba utazunk, a szállás felszereltsége különösen fontos. Hiába olcsó a szoba, ha nincs televízió, wifi, és csak egy konyhasarok áll a rendelkezésünkre, ahol nincsen főzőlap és minimális háztartási eszközzel van felszerelve.

8. A végén többe kerül

Nem árt tisztában lenni azzal, miért számíthatnak fel felárat a szálláshelyen. Sokszor a pótágyért vagy az egyágyas szobáért többet kell fizetnünk. Előfordulhat, hogy a mosógép és a klíma használata sincs benne az árban.

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.