Kutyád van? - Így élheti túl a kerted!

White,Jack,Russell,Terrier,Puppy
OlesyaNickolaeva/Shutterstock - OlesyaNickolaeva
kutyatartás kert és balkon szabályok kert
Sokszor mondják, hogy akinek kutyája van, annak nem lehet szép a kertje. Erre szeretnénk ezúttal rácáfolni, ugyanis néhány fontos és kivitelezhető szabállyal könnyedén megőrizhetjük a kertünk szépségét és épségét kutyatartóként is. Összegyűjtöttünk néhány fontos információt ezzel kapcsolatban.

Egy kutyabarát kert kialakítása és karbantartása néhány apró változtatással egyszerűbb, mint gondolnánk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan alakíthatjuk ki úgy a kertünket, hogy a kutyánk is boldog legyen, és a kert szép maradjon.

Válasszunk kutyabarát növényeket

Amikor kertet tervezünk, válasszunk olyan növényeket, amelyek nemcsak díszítenek, hanem ellenállnak a kutyák által okozott károknak is. Például, ültessünk olyan növényeket, mint a lilaakác, a szukulens fajták vagy a jukkák, amelyek jól bírják a kutyák vizeletét, illetve gyökérzeteik nem túl érzékenyek.

Kerüljük a mérgező növényeket

Győződjünk meg róla, hogy a kertünkben nincsenek mérgező növények, amelyek ártalmasak lehetnek a kutyánkra - például a liliomok, a leanderek és a babérlevél mind mérgezőek lehetnek a kutyák számára.

Válasszunk strapabíró füvet

A kutyák sokat játszanak és futkároznak a kertben, illetve itt is könnyítenek magukon, ezért fontos olyan füvet választani, amely ellenálló és jól bírja a terhelést. A bermuda fű például vagy a csillagfürt fű mindig jó választás lehet.
Annak érdekében, hogy a kertünk egészét ne használhassák kis kedvenceink illem helységnek, számos megoldást alkalmazhatunk – ezáltal nem árasztanak el minket a kutyagumik és a kutyusok vizelete sem sárgítja el a füvet.

kutya, kert
Forrás: Shutterstock

Készítsünk külön területet a kutyánknak

Alakítsunk ki egy kijelölt területet a kertben, ahol a kutyánk játszhat, futkározhat és pihenhet anélkül, hogy kárt tenne a többi növényben. Egy homokozó például vagy egy speciális füves rész ideális lehet a kutyánk számára.

Szoktassuk a kutyát a kertben

Szoktassuk hozzá a kutyát a kertben való tartózkodáshoz és a kert szabályaihoz. Tanítsuk meg neki, hogy hol játszhat és hol nem, és dicsérjük meg, ha a megfelelő helyen végzi el a dolgát.
Ha nem akarjuk őt a neki kialakított részbe elkülöníteni, elég, ha egy olyan területet választunk le, ahol a dolgát végezheti. Kitartó és következetes neveléssel hamar rászoktathatjuk őt arra, hogy csak itt végezze el a dolgát.
Kialakíthatunk számára továbbá különböző funkcionális részeket is:
  • Homokozó vagy homokos rész: Készítsünk külön területet, ahol a kutyánk szabadon tud ásni. Ezzel elkerülhetjük, hogy a kutya más részeket károsítson meg a kertben.
  • Játékterület: Alakítsunk ki egy területet, ahol a kutyánk biztonságosan játszhat és szórakozhat, anélkül hogy a növényeket károsítaná. Ide kihelyezhetünk játékokat is.
  • Futópálya vagy kutyafutrinka: Ha van elegendő helyünk, akkor készítsünk egy kijelölt futópályát vagy kutyafutrinkát, ahol a kutyánk szabadon rohangálhat és energiáit is levezetheti.
  • Kutya medence: Ha van lehetőségünk rá, készítsünk egy kis medencét vagy pancsolót a kutyánknak. Ezzel segíthetünk neki lehűlni a forró nyári napokon, és eltereljük a figyelmét a kert többi részéről.
  • Pihenőhelyek: Ne felejtsük el kialakítani a kutyánk számára kényelmes pihenőhelyeket is a kertben. Legyenek ezek árnyékos helyek, ahol a kutya nyugodtan pihenhet anélkül, hogy bárkit zavarna.
  • Füves rész: Külön részt is kialakíthatunk a kutyánk számára, ahol fű van. Vannak ugyanis olyan kutyusok, akik csak füves területen tudják elvégezni a dolgukat, ott szeretnek ásni. 

kutya és kert
Forrás: Shutterstock

Végzünk rendszeres karbantartást

Ne feledjünk rendszeresen gondoskodni a kertünkről. Pótoljuk a megrongálódott növényeket, gyomláljunk rendszeresen, és permetezzünk a kártevők ellen. Ha füvet kár éri, kiásta a kutyus vagy megsárgult a kutyapisitől, felülvetéssel és talajkiegyenlítéssel orvosoljuk.
 

Kerítsünk kedvünkre

Ha vannak bizonyos részei a kertnek, ahová semmiképp sem szeretnénk, ha kis kedvencünknek bejárása lenne, kerítéssel leválaszthatjuk azokat. Nem csak praktikus, de mutatós megoldást is nyújthat egy-egy szép kerítés a kertben.
Fontos azonban, hogy mindig figyelembe vegyük a kutyánk igényeit és viselkedését annak érdekében, hogy olyan környezetet teremtsünk neki, amely boldoggá teszi őt, miközben a kertünk is megmarad szép és egészséges.

      

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.