Angol királynő és mozihős: II. Erzsébet a filmvásznon

Anglia II. Erzsébet brit királynő királynő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meglehetősen ritka, hogy valakiről még életében filmet forgassanak, az meg szinte példátlan, hogy még halála előtt rendszeresen feltűnjön az alakja különböző színészek megformálásában a vásznon és a képernyőn. II. Erzsébet 63 éve uralkodik, és közben popkulturális jelenség lett – mi pedig most a Hercegnők éjszakája című friss film kapcsán összegyűjtöttük a legemlékezetesebb „szerepléseit”.

Mr. Bean (1990)

Szinte megszámlálhatatlan azon filmek, tévésorozatok, reklámok száma, amelyekben II. Erzsébet alakja csak egy-egy jelenet és poén kedvéért bukkant fel. Ezekben nyilván nem a személye maga volt a fontos, hanem hogy „az ott az angol uralkodó” – az angol uralkodó meg 63 éve úgy néz ki, mint ő. Néhány cím azok közül, amelyekben így jelenik meg II. Erzsébet: a Simpson család, Family Guy és Ki vagy, Doki? című sorozatok, az Austin Powers-, Csupasz pisztoly- és Johnny English-mozifilmek – de a kétségbevonhatatlan győztes ebben a műfajban Mr. Bean egyik klasszikus jelenete, amiben egy királynői kézfogásra várakozó inas áll a középpontban.

A királynő (2006)

Helen Mirren Oscar-díjat kapott azért, mert olyan élethűen formálta meg II. Erzsébetet ebben a filmben, hogy arra még az érintett is elismerően bólintott. A Diana hercegnő halála után játszódó történetben az angol királynőnek szembe kell néznie a monarchia válságával és az alattvalói szeretet megrendülésével, ráadásul egy fiatal és akaratos miniszterelnök, bizonyos Tony Blair is a nyakára jár – emiatt pedig uralkodása legnehezebb érzelmi döntéseit kell meghoznia.

The Queen (2009)

Ez az angol tévésorozat öt epizódban mesél II. Erzsébet életének öt kulcseseményéről, a műfaja pedig dokudráma, azaz egyaránt felhasznál archív felvételeket, narrációt és dramatizált, színészekkel felelevenített jeleneteket. Utóbbiak érdekessége, hogy az öt epizódban öt különböző színésznő játszotta a különböző korú II. Erzsébeteket.

A király beszéde (2010)

Ebben a történetben nem II. Erzsébet áll a középpontban, hanem az édesapja, aki szinte véletlenül lett király: a bátyja lemondott a trónról a szerelme kedvéért, így a második világháború hajnalán szakadt az uralkodás (és az ezzel járó beszédek) felelőssége VI. Györgyre. Akit a filmben a beszédtechnika-órák után vár otthon a családja, két tündéri kislánnyal: az egyikük a leendő királynő.

Forrás: Facebook/The King's Speech

The Audience (2013)

Helen Mirren már szinte szakértője a II. Erzsébet-alakításnak: ebben a színpadi műben, melyből moziban bemutatott verzió is készült, visszatért a számára díjakat hozó szerephez. Peter Morgan drámája arra a szokásra épül, amely szerint II. Erzsébet hetente találkozik az aktuális angol miniszterelnökkel egy beszélgetés erejéig – miniszterelnökből pedig tizenkettőt fogyasztott el eddig uralkodása alatt. Tizenkét elképzelt beszélgetés történelmi fordulópontok idején az angol királynő és a kormányfők között, Winston Churchilltől David Cameronig.

Forrás: www.theaudiencebroadway.com

Hercegnők éjszakája (2015)

Október 1-től játsszák a hazai mozik ezt a valós történeten alapuló, de azt kissé kibővítő angol filmet: a második világháború végét és a győzelmet ünneplő éjszakán ugyanis az akkor 19 éves Erzsébet és a húga engedélyt kapott, hogy inkognitóban együtt bulizzon az utcán a néppel – ám míg a valóságban éjfélre hazaértek, ebben a sztoriban megnézhetjük, mi minden történhetett volna velük, ha nem így tesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.