Életének 84. évében hosszú betegség után pénteken elhunyt a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze - tudatta a család az MTI-vel. Nyugodjon békében!

Szabó Gyulát, aki évek óta betegeskedett, otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek. 2008 decemberében kisebb agyvérzést kapott, és tíz napig feküdt kórházban. 2009 októberében agyhártyagyulladással szállították kórházba, ahol az intenzív osztályra került – írja az Origo.  

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A színész 1930-ban született Kunszentmártonban, tizenöt éves korától már amatőr színészként játszott. 1950-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, amelynek elvégzése után 1996-ig az Ifjúsági, az Úttörő, a Petőfi, a Jókai, a Thália, az Arizona, a Művész, illetve Thália Színház társulatának volt tagja. 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott.

Szabó Gyula emlékezetes színpadi alakításai mellett számos filmben és tévésorozatban is játszott, ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija.
A szélesebb közönség azonban mégis inkább szinkronszerepei miatt ismerhette: többek között Doktor Bubónak, a Magyar népmesék narrátorának, a Frakk című animációs sorozat Frakkjának, illetve Columbo felügyelőnek is ő kölcsönözte a hangját.

1979-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1959-ben és 1962-ben Jásza Mari-díjjal tüntették ki, 1972-ben Érdemes művész, 1981-ben pedig Kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 2000-ben kapta meg, hat évvel később a Nemzet színészei közé választották.

Szabó Gyula a Jóban Rosszbanból ismert Szabó Zsófi édesapja. A színésznő sosem titkolta rajongását és szeretetét imádott édesapja iránt. Zsófi Facebook oldalát a tragikus halálhír után ellepték a részvétnyilvánítások. Sok erőt kívánunk neki!

Szabó Zsófi néhány napja így ölelte édesapjátForrás: Facebook/Szabó Zsófi Rajongói Oldal