Nagy nap az életünkben idén április 6-a függetlenül attól, hogy melyik pártra is adjuk le a voksunkat. Az országgyűlési választások végeredménye azokat is lázban tartja, akiknek a mindennapjait nem hatja át a politizálás vagy akik csak éppen annyit foglalkoznak vele, amennyi a mindennapi életüket befolyásolja. A Life.hu ennek alkalmából összeszedett néhány olyan eseményt, amelyek mind-mind április 6-án történtek.

Elöljáróban megjegyezzük, hogy április 6-a többnyire nem a móka és kacagás napja volt. Az ekkor születettek és elhunytak és a magyar- és világtörténelem összes ekkor történt eseményét ITT megnézheted, mi pedig közülük szemezgettünk. 

A legenda szerint Francesco Petrarca 1327-ben e napon pillantotta meg először élete szerelmét, Laurát. A románc nem teljesedhetett ki, ám a költőt egész életében inspirálta a be nem teljesedett szerelem. Olasz nyelvű Daloskönyve központjában is a lány áll, olyannyira, hogy a kötet a Laura halála előtti és utáni versekre tagolódik. 

1490 április 6-án halt meg Mátyás király, amely a magyarországi kultúra gyors hanyatlását hozta magával. Mecénás híján a királyi udvarból távoztak az európai hírű tudósok és művészek, a pozsonyi egyetem pedig hamarosan bezárta kapuit. Hunyadi Mátyás halála minden szempontból korszakhatár volt a magyar történelemben, az őt követő szerencsétlen korszakot pedig az a szállóige vetíti elő legjobban, miszerint „meghalt Mátyás, oda az igazság”.

A jobb oldalon Petrarca áll, középen Albrecht Dürer rajza, a paradicsomban ábrázolt Ádám és Éva, jobbra pedig Mátyás király

Albrecht Dürer német festőművész, grafikus 1528-ban ugyanezen a napon hunyt el. 

1917-ben is mérföldkő volt ez a nap. Három éve tartott már az első világháború: az Amerikai Egyesült Államok pedig hadba lépett Németország ellen.

Juhász Gyula költő 1937 április 6-án halt meg. Az impresszionista hangulatlírájával a legnagyobbak közé bekerülő művész pesszimista kedélyvilága a kezdetektől rányomta bélyegét verseire. Lírájának alaphangja a mélabú és a rezignált bánat, ám mélyen hitt a szépségben és a művészetben, mely az elveszett édent jelentette neki.

2000. április 6-án mutatták be a magyar mozik a Szomorú vasárnap című filmet. A dal zeneszerzője, a Seress Rezső életéből készült moziban láthattuk először a gyönyörű Marozsán Erikát főszerepben. A Szomorú vasárnap című melódia Goethe Az ifjú Werther szenvedései után a legnagyobb öngyilkosághullámot indította be Európában. A legenda szerint 17 öngyilkosság volt közvetlenül összefüggésbe hozható a dallal, bizonyos források azonban tömegekről számoltak be. Így vagy úgy, a Szomorú vasárnapot a mai napig az öngyilkosok himnuszaként emlegetjük.

Öt évvel ezelőtt, 2009 április 6-án az olaszországi L'Aquila városában a Richter-skála szerinti 6,3 erősségű földrengést mértek. A természeti csapásnak kétezer sérültje volt, ezen kívül romba döntötte a város történelmi központját több középkorban épült templommal együtt, és tetemes anyagi károkat okozott a környező településeken is.

(Forrás: Wikipedia)