Cannes: Török filmé az Arany Pálma, olasz alkotásé a Nagydíj

Forrás: AFP/Antonin Thuillier -
pmsza díj Mundruczó Kornél díjátadás Cannes-i filmfesztivál Cannes 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A török Nuri Bilge Ceylan több mint háromórás műve, a Téli álom kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a 67. cannes-i filmfesztiválon, a zsűri Nagydíjával pedig Alice Rohrwacher olasz rendező Le meraviglie című alkotását tüntették ki.

Török film 1982 óta nem kapott Arany Pálmát Cannes-ban. A kortárs Törökország ellentmondásairól szóló Téli álom három Csehov-novella feldolgozása alapján született. A főszereplő Aydin (Haluk Bilginer) egy hatvan év körüli volt színészt alakít, aki a mesebelien varázslatos török vidéken, Kappadókiában, egy kis faluban működtet szállodát, amelyet nyáron szívesen látogatnak a turisták. Télen azonban a vidék teljesen kihalt, és a felvilágosult és gazdag entellektüel szerepében megjelenő Aydin egyedül találja magát fiatal feleségével és elvált nővérével.

A török Nuri Bilge Ceylan és a díj Forrás: AFP/Antonin Thuillier

Íme a díjazottak listája:
A legjobb női alakítás: Julianne Moore (Maps to the Stars)
A legjobb férfi alakítás: Timothy Spall (Mr. Turner)
A legjobb rendezőnek: Bennett Miller (Foxcathcer)
A legjobb forgatókönyv: Andrej Zvjagincevet és Oleg Nyegint (Leviathan)
A zsűri díja: Xavier Dolan műve, a Mommy (Mami), valamint Jean-Luc Godard háromdimenziós filmje, az Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől)
A legjobb rövidfilm: Simón Mesa Soto kolumbiai rendező Leidi című filmje. Ebben a kategóriában Szőcs Petra is versenyben volt A kivégzés című munkájával.
A fesztiválon szereplő legjobb elsőfilm (Arany Kamera): Party Girl
Az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) fődíját Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének ítélték oda pénteken. Aznap Mundruczó Kornél kutyája, Buddy is díjat kapott.
Arany Pálma, a mustra fődíja: Alice Rohrwacher olasz rendező Le meraviglie című alkotása.
A fesztiválon életműdíjjal ismerték el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.