A török Nuri Bilge Ceylan több mint háromórás műve, a Téli álom kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a 67. cannes-i filmfesztiválon, a zsűri Nagydíjával pedig Alice Rohrwacher olasz rendező Le meraviglie című alkotását tüntették ki.

Török film 1982 óta nem kapott Arany Pálmát Cannes-ban. A kortárs Törökország ellentmondásairól szóló Téli álom három Csehov-novella feldolgozása alapján született. A főszereplő Aydin (Haluk Bilginer) egy hatvan év körüli volt színészt alakít, aki a mesebelien varázslatos török vidéken, Kappadókiában, egy kis faluban működtet szállodát, amelyet nyáron szívesen látogatnak a turisták. Télen azonban a vidék teljesen kihalt, és a felvilágosult és gazdag entellektüel szerepében megjelenő Aydin egyedül találja magát fiatal feleségével és elvált nővérével.

A török Nuri Bilge Ceylan és a díjForrás: AFP/Antonin Thuillier

Íme a díjazottak listája:
A legjobb női alakítás: Julianne Moore (Maps to the Stars)
A legjobb férfi alakítás: Timothy Spall (Mr. Turner)
A legjobb rendezőnek: Bennett Miller (Foxcathcer)
A legjobb forgatókönyv: Andrej Zvjagincevet és Oleg Nyegint (Leviathan)
A zsűri díja: Xavier Dolan műve, a Mommy (Mami), valamint Jean-Luc Godard háromdimenziós filmje, az Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől)
A legjobb rövidfilm: Simón Mesa Soto kolumbiai rendező Leidi című filmje. Ebben a kategóriában Szőcs Petra is versenyben volt A kivégzés című munkájával.
A fesztiválon szereplő legjobb elsőfilm (Arany Kamera): Party Girl
Az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) fődíját Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének ítélték oda pénteken. Aznap Mundruczó Kornél kutyája, Buddy is díjat kapott.
Arany Pálma, a mustra fődíja: Alice Rohrwacher olasz rendező Le meraviglie című alkotása.
A fesztiválon életműdíjjal ismerték el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát.