náci haláltáborok Anne Frank naplója Amszterdam rejtekhely zsidóüldözés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetven éve ezen a napon számolta fel a náci rendőrség azt az amszterdami búvóhelyet, ahol Anne Frank és családja két évig rejtőzött el a zsidóüldözés elől.

A második világháború idején egy zsidó család Németországból Hollandiába menekült a náci üldözés elől, ám amikor a nácik lerohanták Hollandiát, úgy döntöttek, nem menekülnek tovább. Az önkéntes "szobafogságot" méltóbbnak találták, mint az örökös menekülést: nyolcadmagukkal elrejtőztek egy amszterdami ház padlásán. Több mint két év bujkálás után ezen a napon (1944. augusztus 4-én) ütött rajtuk a náci rendőrség, és hurcolta koncentrációs táborba őket.

Forrás: AFP

Otto Frank vállalkozásának hátsó traktusában volt egy feljáró, amelyet szekrénnyel takartak el. Napközben, amíg az irodákban munka folyt, ők nyolcan nem mozogtak, nem csaptak zajt, munkaidő után kicsit bátrabban éltek, de az utcára nem merészkedtek. A külvilággal nem érintkeztek, négy egykori beosztottuk látta el őket élelemmel, ruhával, szappannal, és a lehetőségekhez képest mindennel, amire szükségük lehetett.

A rejtőzködés 25 hónapját Anne Frank, a család serdülő leánya örökítette meg naplójában. Megismerhetjük egy halál árnyékában felnövő, érző fiatal gondolatait családról, világról, rejtőzködésről, háborúról – egy olyan gyermek feljegyzéseit, akinek felnőnie kellett volna, nem meghalnia. Naplója arról tanúskodik, hogy Anne sohasem adta fel az életbe vetett hitét. Az utolsó írás 1944. augusztus 1-i, három nappal később egy feljelentés nyomán a búvóhelyet felszámolták, és a rejtőzködő nyolc embert (köztük három tizenévest) haláltáborokba szállították. A háború végét csak Anne édesapja, Otto Frank érte meg.

Forrás: AFP

Anne édesanyja még Auschwitzban halt meg, ő és nővére valamikor 1945 tavaszán Bergen-Belsenben lelte halálát. Anne naplóját a rejtőzködést segítő barát, Miep Gies találta meg, és Otto Frank hozta nyilvánosságra. A könyv az egyik legszemélyesebb kordokumentum, amely a náci üldözést elszenvedő családok megpróbáltatásairól szól.

Anne Frank történetét többször feldolgozták, és teljes terjedelemben hozzáférhetők a neten.

A háború elsődleges vesztesei a gyerekekhttp://www.life.hu/csalad/20140729-a-gazai-ovezetet-erinto-haboruban-rengeteg-a-gyerekealdozat.htmlA Gázai-övezet egy hihetetlenül sűrűn lakott, 41 kilométer hosszú és helyenként mindössze egy-két kilométer széles szakasz. Ezen a területen jelenleg közel másfél millió ember él. Nem nehéz megsaccolni, hogy ebből a másfél millió főből körülbelül mennyi gyerek lakhat itt. CsaládOrigoMeggyalázott nők - "csak" egy eszköz a háborúban a szexuális erőszak? http://www.life.hu/drlife/20140613-21-orszagban-folyik-jelenleg-haborus-jellegu-nemi-eroszak.htmlA háborús helyzetben nőket (kislányokat!) ért szexuális erőszak végigkíséri a történelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a civil és tökéletesen védtelen nők elleni nemi erőszakra lenne elfogadható magyarázat, ahogy felmentése sincs az elkövetőknek.Dr. Life--"Téged hányszor?" - A 2. világháború hősnőihttp://www.life.hu/horoszkop/20130307-sophie-scholl-es-a-feher-rozsa-mozgalom-a-masodik.htmlA háború férfi műfaj, és ebben a leosztásban a nők általában a nyugodt családi hátteret biztosítják, ahova visszatérhet a férfi. Így ment ez sok száz éven át, a csatákban csak elvétve vett részt a szebbik nem, aki igen, az is rendszerint férfinak adta ki magát. A modern kor aztán fordulatot hozott: az első világháborúban az asszonyok kénytelenek voltak az elesett férfiak helyébe lépni a fronton is, a második világháborúban pedig már komoly szerep jutott nekik, igaz, erre nem feltétlenül térnek ki a történelemkönyvek. A Life.hu bemutatja a második világháború hősnőit. Horoszkóp--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.