Csalnak, hazudnak, átvernek, mégis szeretjük őket - kedvenc szélhámosfilmjeink

A nagy balhé Kapj el, ha tudsz Amerikai botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A látszat csal - a héten mozikba kerülő új Will Smith-film, a Focus alcíme tökéletesen kifejezi azt, mire számíthatunk a szélhámosfilmektől: bennük nemcsak a pórul járt áldozatokat, de minket nézőket is rendszeresen megvezetnek, mi pedig néha szeretünk becsapva lenni. Következzenek hát a kedvenc svindlerfilmjeink!

A nagy balhé

A műfaj klasszikus darabja ez a Paul Newman és Robert Redford álompárosának főszereplésével készült mozi, melyben régi jazzdallamok festik alá a 20. század elején játszódó bosszútörténetet: társuk haláláért a szélhámosok a maguk eszközeivel vágnak vissza egy nagypályás bűnözőnek.

Ocean’s Eleven - Tripla vagy semmi

A dicső tizenegy című Frank Sinatra-film újrafeldolgozása ez a svindlermozi, de a színvonala, a sikere, no és a folytatásai révén már messze túlszárnyalta az eredetijét. A végtelenül laza és végtelenül profi George Clooney és Brad Pitt vezette csapat elsősorban kaszinókat csapol, de egy nő szívét is vissze kell szerezni közben.

Kapj el, ha tudsz!

Van, aki hobbiként, van, aki hivatásként űzi a szélhámosságot, és van, akinek ez az élet: a megtörtént eseményeken alapuló film főhősének lételeme a csalás, újabb és újabb személyiségeket vesz fel, hogy egy ideig teljesen azonosuljon velük. De a nyomában lohol egy kitartó FBI ügynök, Tom Hanks és Leonardo DiCaprio párharca Spielberg rendezésében pedig igazi csemege.

Trükkös fiúk

Ha van egy laza, nagydumás és egy aprólékos, mindent kényszeresen megszervező svindler párosából álló, kiválóan működő üzleti vállalkozás, és ha az utóbbi életébe egyszercsak beállít egy tinédzser lány azt állítva, hogy sosem látott apját találta meg benne, az bizony ártani fog az biznisznek. Az épp hazánkban forgató Ridley Scott egyik méltatlanul alulértékelt filmje a kétezres évek elejéről.

Brothers Bloom - Szélhámos fivérek

Ebben a rendkívül egyedi és különös hangulatú filmben két testvér alkot gyerekkoruk óta együtt dolgozó szélhámospárost, csak épp az Adrian Brody játszotta fiatalabbik már kilépne ebből, mert elege van a kreált történetekből és valóságokból. A bátyjának (Mark Ruffalo) viszont ez a lételeme, így nem nyugszik bele az öcsi elvesztésébe - és persze még egy nő is bonyolítja a képletet.

Amerikai botrány

Néha a legügyesebb csalók is lebuknak, mint ahogyan Christian Bale és Amy Adams is a tavalyi év egyik legemlékezetesbb filmjében - utána pedig arra kényszerülnek, hogy egy alku keretében az FBI-nak segítsenek más svindlerek és korrupt politikusok elkapásában. Ehhez pedig természetesen a maguk speciális módszereit használják.

Focus: A látszat csal (2015)

A szerelem is csak egy nagy átverés? Vagy legalábbis néha az? És mikor igen, mikor nem? Szerelmi történet és szélhámosfilm egyben a most mozikba kerülő, felettébb stílusos és szórakoztató alkotás, amiben Will Smith és Hollywood új üdvöskéje, Margot Robbie kerülgeti, szereti és veri át egymást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.