Angelina Jolie elvállalta A kenyérkereső című, készülőben lévő animációs film produceri tisztségét, és még az is elképzelhető, hogy az egyik szerepet is ő fogja játszani. A film egy kényszerűségből a család kenyérkeresőjévé váló afgán kislányról szól, és 2017 elején kerülhet a mozikba.

A kenyérkereső (The Breadwinner) Deborah Ellis kanadai írónő 2000-ben megjelent, azonos című regényén alapul. A történet Parvanáról, egy 11 éves afgán kislányról szól, aki magát fiúnak álcázva kényszerül a család kenyérkeresőjévé válni, miután apját igazságtalanul bebörtönzik a tálibok uralta Afganisztánban. Deborah Ellis, aki könyve megírására készülve hónapokon át interjúzott pakisztáni és oroszországi menekülttáborokban élő nőkkel, a filmben is közreműködik mint társ-forgatókönyvíró.

Forrás: Getty Images/AFP/Kevin Winter

A több irodalmi elismerésben is részesült könyv nagyon közel áll Jolie-hoz, aki maga egy leányiskolát finanszíroz Afganisztánban, és saját gyerekeinek is kezébe adta a könyvet. Nora Twomey elmondása szerint, amikor nemrég találkozott a színésznővel a projekt megvitatása céljából, kiderült, hogy Jolie már egy ideje a történet megfilmesítésén gondolkozott.

„Több millió, Parvanához hasonló lány van, akik elnyomás alatt és konfliktusok közepette nőnek föl, és arra kényszerülnek, hogy segítsék családjuk túlélését e körülmények között” – írta közleményében Jolie, aki utal az afgán kultúra gazdagságára, kreativitására és erejére is.

Az angol és dari nyelven - ez a perzsa Afganisztánban beszélt változata - készülő film jelenleg az előgyártás és a casting fázisában van, a Cartoon Saloon már megkezdte az animáció elkészítését. A nagy kérdés az, hogy Angelina Jolie az executive produceri poszt mellett elvállalja-e az egyik szerep megformálását is.