A gyerekmolesztáló papokat leleplező újságírókról szóló, friss Oscar-díjas Spotlight kapcsán összegyűjtöttük a téma 7 emlékezetes filmjét. Melyek a látszattal ellentétben a (többségében valóban megtörtént) sötét ügyeket feltárva nem az egyházat magát támadják — sőt épp segítik a nyilvánosság kényszerítő erejével a szembenézésben, megtisztulásban, és az igazi hivatása beteljesítésében.

A Magdolna nővérek (2002)

A megtörtént eseteken alapuló film a hatvanas évek Írországában követi négy lány sorsát, akiket úgynevezett Magdalene menhelyre ad be a családjuk vagy az árvaház, hogy vélt vagy valós bűneikért vezekeljenek. A életük pedig rabszolgalét, mindennapi megaláztatás, gyakran szexuális zaklatás és erőszak. Pedig ezeket a helyeket nem „kéjenc papok”, hanem „szelíd apácák” tartották fenn, egészen 1996-ig(!).

Rossz nevelés (2004)

Pedro Almodóvar filmje annak következményeit vizsgálja, milyen törést tud okozni egy ember lelkében és életében a gyerekkori molesztálás. Két főhőse kisfiúként együtt járt egy egyházi iskolába, elválaszthatatlannak tűnő barátságot kötve — majd 20 évvel később újra találkoznak, már teljesen más emberként.

Kétely (2008)

Hogy a visszaéléseket elkövető egyházi személyek vétkei (és azok helytelen kezelési gyakorlata) mennyire nem csak az áldozatok, de maga az egyház és jószándékú tagjai számára is romboló hatású, azt jól mutatja be ez a film is, melynek paptanár főhősét úgy keveri pedofilgyanúba a vele cseppet sem rokonszenvező szigorú igazgatónő, hogy nincsenek erre igazából bizonyítékai. De ugye ott vannak a „többiek”, akik csináltak „ilyeneket”, akkor ő miért ne tette volna? Pedig ez nem ilyen egyszerű.

Ray Donovan (2013)

Kakukktojás a listánkon, mert nem mozifilmről, hanem egy kiváló tévésorozatról van szó — melynek ugyan nem a fő témája a papi gyerekmolesztálás, de végigvonul az eddigi évadok történetén, és alaposan meghatározza a (Bostonból elszármazott) szereplők személyiségét és életét. Még azokét is, akikről elsőre ezt nem is gondolnánk, amikor pedig szembenézésre kerül a sor, az annál felkavaróbb.

El Club (2015)

Hazai moziforgalmazásba sajnos egyelőre nem jutott el ez a chilei film, melyet sok helyütt a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb alkotásának választottak — és amely egy olyan elszigetelt közösségben játszódik, ahova a „megtévedt” papjait és apácáit küldi el egy időre az egyház. És ahol súlyos incidens történik, melynek kivizsgálására egy fiatal atya érkezik.

Philomena – Határtalan szeretet (2013)

A Philomena főhőse is a már említette írországi Magdalele menhelyek egyikének lakója volt — ahova azért került, mert fiatalon teherbe esett, és ahol elvették és örökbeadták a gyermekét a megkérdezése nélkül. Öt évtizedig cipelte magában ezt a titkot, de aztán előáll vele, és egy újságíró segítségével megpróbálják megtalálni a fiát.

Spotlight: Egy nyomozás részletei (2015)            

Listánk előző filmjéhez hasonlóan ezt a történetet is valódi esetek ihlették, melyek először újságcikkek formájában kerültek a nyilvánosság elé, hogy aztán később a mozivásznon drámai történetté formálódjanak. A Boston Globe újság a 2000-es évek elején tárta fel a városban évtizedeken át működő gyakorlatot, miszerint a kiskorúakat megrontó plébánosok vétkei felett nem csak az egyházi vezetőség, de a katolikus közösség is szemet hunyt.