Kulturális bakancslista: nem halhatsz meg, amíg ezt az 5 darabot nem láttad!

Fotó: Körtvélyesi László/pnsz.hu -
Nyomorultak Szegedi Szabadtéri 2016 színdarab szabadtéri színpad Száll a kakukk fészkére Ének az esőben Szegedi Szabadtéri Játékok Meseautó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkal több mint színház, ez már szerelem. Aki egyszer belekóstolt a szabadtéri élménybe, az a karácsonynál is jobban várja majd, hogy újra átélhesse azt a különleges hangulatot, amit a sejtelmes csillagos ég alatt nyújt a szabadtéri színpad.

Nem lehet melléfogni, sőt, szinte lehetetlen kiválasztani egyetlen egyet a szabadtéri előadások közül, így meg sem próbáltuk. Bármelyik produkciót is tekinti meg az ember, egyben biztos lehet: olyan különleges élménnyel lesz gazdagabb, amit aztán újra és újra át akar élni. A nyár beköszöntével a színházakban egy szabadabb, ugyanakkor titokzatosabb világ nyitja meg kapuját, ahol együtt retteghetünk a vérszomjas vámpírtól, és együtt küszködhetünk könnyeinkkel vagy a sírástól, vagy a nevetéstől. Íme, az az 5 darab, amit egyszerűen nem lehet kihagyni.

Ének az esőben


"I'm singin' in the rain. Just singin' in the rain" - nincs olyan ember, akinek a címről ne ezek a sorok jutnának eszébe, a villanyoszlop körül pörgő Gene Kelly képével együtt. Ez egy igaz szuperprodukció, ami meghódította már a New York-i Broadway-t és a londoni West Endet is, a nyáron pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőit fogja. A minden idők legnagyobb amerikai filmjéből készült darab kihagyhatatlan klasszikus.

Főbb szerepekben: Gömöri András Máté, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Szinetár Dóra, Szabó P. Szilveszter, Gálvölgyi János Forrás: Facebook/Szegedi Szabadtéri

Meseautó


A legendás filmből készült pörgős dalokkal teli vadonatúj színdarab a felhőtlen szórakozást ígéri. A romantikus történet új köntösbe bújik, de a jól ismert híres mondatok, mint "az egy a párna, egy a részvény" vagy az „a, mint Aladár, l, mint Ladár", nem vesznek el. Szűcs János igazgató és a szerény körülmények között élő Vera nosztalgikus szerelmi kálváriája a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon elevenedik meg újra.

Főbb szerepekben: Nagy Sándor, Magyar Attila, Simon Kornél, Szerednyey Béla, Dobos Judit Forrás: debreceniszabadteri.hu

Száll a kakukk fészkére


Ken Kesey drámai regényéből készült színpadi és filmes adaptáció is. Utóbbi Jack Nicholson főszereplésével vált felejthetetlen alapművé, de színpadra ültetve is legalább annyira megrendíti a nézőket Patrick McMurphy tragikus története. A zabolázhatatlan elítélt szívbemarkoló sorsa a Városmajorban sztárszereposztással kerül színpadra.

Főbb szerepekben: Szabó Kimmel Tamás, Kocsis Pál, Péterfy Bori, Makranczi Zalán, Nagy Dániel Viktor Forrás: szabadter.hu

Játszd újra, Sam


Aki szereti a sajátos humort, annak kötelező ez a darab, amit Woody Allen filmjéből adaptáltak. A főszereplő kissé esetlen értelmiségi, akinek magánélete teljes csőd. Példaképe hollywood legférfiasabb sztárja, Humphrey Bogart. Az ő lénye meghatározza a neurotikos férfi életét, akinek randevúi sorra kudarcot vallanak. A romantikus történet a Pécsi Nyári Színház színpadán elevenedik meg.

Főbb szerepekben: Lipics Zsolt, Györfi Anna, Vidákovics Szláven, Stubendek Katalin, Rázga Miklós Fotó: Körtvélyesi László/pnsz.hu

A nyomorultak


Monumentális és megrendítő, ugyanakkor a leggyönyörűségesebb és a legnehezebben színpadra vitt darab. Nem lehet könnyek nélkül végignézni Jean Valjean, a főszereplő életének gyötrelmes megpróbáltatásait. A volt fegyenc hiába próbál jó útra térni, legnagyobb igyekezete ellenére is akadályozza őt a társadalom, ami nem felejt. Ebben a darabban, amit a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatnak be, minden van, ami az életben: szerelem, szenvedés, összetartozás, erkölcs, vallás, törvény és erőn felüli küzdelem.

Főbb szerepekben: Debreczeny Csaba, Zöld Csaba, Tóth Attila, Vikidál Gyula, Vágó Bernadett, Sáfár Mónika, Nagy Sándor Forrás: szegediszabadteri.hu

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.