A héten debütál a hazai mozikban a Trollok, melynek főhősei olyan látványosan nagy, színes és összetéveszthetetlen formájú hajjal rendelkeznek, hogy nem tudtuk kihagyni a lehetőséget, és listára gyűjtöttük a többi kedvenc fura, filmes sérónkat is.

Leia – Star Wars

Igen, arról az ún. „kakaós csiga” hajról van szó, amely (a sok közül az egyik) védjegye lett a Star Wars-filmeknek – és amely miatt állítólag sok kislánynak kellett lemondania arról, hogy farsangon Leia lehessen, annyira nehéz kivitelezni ezt a frizurát. Leia vonzódása a speciális hajviseletekhez egyébként jó eséllyel családi vonás: édesanyja, Amidala királynő egy olyan hajkoronával tűnt fel legelőször az új(abb) trilógiában, amelyről első ránézésre nem is lehetett eldönteni, hogy nem valami fura galaktikus fejfedő-e.

Lloyd – Dumb és Dumber

A Dumb és Dumber főszereplőpárosából egyik példány sem egy matyó hímzés, de Jim Carrey sérója mindent visz: ez a jellegezetes „bilifrizura”, amely úgy keletkezik, hogy valakinek a fejére ágytálat tesznek, és ami kilóg alóla, azt levágják. Különösen idiótának és infantilisnek tűnik tőle a viselője, de hát ebben a filmben (és a közelmúltban bemutatott folytatásában) pont ez volt, ugye, a cél.

Ruby Rhod – Az ötödik elem

A mai napig keressük a szavakat erre a hajkölteményre, de már lassan 20 éve nem találjuk: kiszőkített afro, amelyből egy csőszerű valami mered előrefelé, amolyan stilizált szarvként (vagy falloszként?). A filmben Ruby Rhod a képzelt jövő némileg degenerált emberiségének excentrikus mintapéldánya, és ezt a jellegzetességét a látványos(an szörnyű) ruhái mellett a frizurájával is szépen megalapozta.

Ace Ventura – Ace Ventura

Szemlátomást Jim Carrey vonzódik a hülye frizurákhoz, így ő az egyetlen, aki két helyet is kisajátított magának a listánkon. Amit az „állati nyomoZOO” szerepének megformálásakor viselt a fején két filmben is, az leginkább a rockandrollkorszak nevezetes pomádésérójának valamiféle szerencsétlen módon továbbgondolt-túlnövesztett verziója, és bizonyára jó sok hajlakk kell hozzá.

Mugatu – Zoolander

Egy divatpojácákról filmben kötelező néhány nagyon súlyos frizura is, nem igaz? Mind közül pedig legsúlyosabb a divatvilág császára, a nemzetközi férfimodell-összeesküvés kitervelője, azaz Mugatu fején trónol: Will Ferrell göndör hajából két szarvszerű tornyot képeztek az értő kezű fodrászok. Természetesen kiszőkítve, hogy adjanak az esztétikának.

Róka – Üvegtigris

Természetesen hazai versenyzőt is a listára tettünk, erre a pozícióra pedig leginkább alkalmasnak Gáspár Sándor figurája látszott, aki az Üvegtigris-filmek során több különféle séróval felbukkant – hiába, Róka híres arról, hogy nem gondolkodik túl sokat, ha valami épp jó ötletnek tűnik (vagy más azt mondja rá). Mind közül a pálmát azonban ez a leginkább „mucsai raszta” stílusúnak nevezhető frizura vitte el.

A trollok – Trollok

Október 27-e óta látható a hazai mozikban a Dreamworks új animációs filmje, melynek főhőseit azokról a skandináv játékfigurákról mintázták, melyek mifelénk is oly népszerűek voltak egykor – és amelyek egyik fő jellegzetessége a hatalmas és színes haj. Ebben a filmben pedig még mindenféle különleges dologra is tudják használni a dús, égnek álló sörényüket, amelyet lobogtatva gyakran dalra is fakadnak. Cukiságriadó!